Mejla

Ingvar Persson

Trumps maktspråk ger rekordpris på macken

Sanktionerna mot Iran kan leda till katastrof

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN

I maj meddelade Donald Trump att USA ensidigt drar sig ur det internationella avtalet om kontroll av Irans atomprogram. Samarbete ersattes av sanktioner, de ”hårdaste någonsin” om vi ska tro den amerikanske presidenten.

I ett slag lyckades Donald Trump torpedera en av allt att döma fungerande process för att undvika upprustning i världens kanske känsligaste region. Han bröt stormakternas front i arbetet mot kärnvapenspridning och han underminerade tron på diplomatiska lösningar på allvarliga konflikter.

Förstört en marknad

Trump har dessutom försämrat förhållandet till sina allierade i till exempel Europa, och förstört en växande marknad för europeiska företag. Nyligen tvingades Volvo lämna landet trots att EU proklamerat att unionen ska göra allt för att rädda handeln med Iran. Sannolikt kan de ekonomiska straffåtgärderna också förstärka radikala krafter i det iranska samhället.

Som om inte det vore nog, enligt Internationella domstolen i Haag bryter delar av sanktionerna mot avtal som USA undertecknat. I en dom häromdagen konstaterar domstolen att de ekonomiska stridsåtgärderna inte får hindra humanitär hjälp eller äventyra flygsäkerheten.

USA svarade med att säga upp också det avtalet.

Dyr bensin

Det är Trumps dessutom sanktioner som gör att du just nu får betala en bra bit över 16 kronor litern för bensinen i pumparna på macken. Om den iranska oljeexporten stryps av den amerikanska politiken innebär det en obalans på världsmarknaden. Skulle resultatet bli en större konflikt i regionen är katastrofen inte långt borta.

Trumps är stolt över sin aggressiva utrikespolitik. Han menar att den banade väg för mötet med den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-un och tvingade fram det nya nordamerikanska frihandelsavtalet USMCA.

Andra skulle säga att Trump är på väg att etablera en världsordning av maktspråk. I Mellanöstern kan den världsordningen leda till en katastrof.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.