Publicerad:
Uppdaterad:

Trädgårdsexpertens bästa julklappstips

Publicerad:
Uppdaterad:

Eva Rönnblom har många tips för den med gröna fingrar

Foto: Lars Hedelin, Jonas Bilberg, Ceen Wahren

Så här i vintertider blir det mycket stillasittande framför brasan, varför inte drömma sig bort till våren och trädgården? Aftonbladet.se tipsar om bästa julklapparna till folk med gröna fingrar.

– Byt ut tomtens säck mot en vacker flätad trädgårdskorg, är Allt om Trädgårds trädgårdsexpert Eva Rönnbloms råd.

Nu under vintern vilar trädgården och planteringsentusiasterna får ägna sig åt amaryllislökar och hyacinter. Men snart är det dags att börja planera vårens arbete. Redan i slutet av mars eller början av april ska frukträden beskäras och sticklingar sättas.

– Jag skulle vilja rekommendera den riktigt snygga sticklingsaxen som årets trädgårdsjulklapp, säger trädgårdsexperten Eva Rönnblom till aftonbladet.se. Det är inte alla som har upptäckt vilken skillnad det är att arbeta med en liten behändig sax istället för en klumpig sekatör.

Sticklingsaxen används för att klippa sticklingar från mindre växter som krukväster och små rosor. Den passar även bra när örter och frukter ska skördas. Den lätta lilla saxen är inte lika klumpig som en stor trädgårdssekatör.

Satsa på en ympkniv

Ett annat litet men viktigt redskap för trädgårdsarbetet är, enligt Eva Rönnblom, ympkniven.

– En fin ympkniv är väldigt kul för de specialintresserade, tipsar Eva Rönnblom.

Ympkniven använder man när om man ska ympa in en sorts blomma eller frukt med en annan. På det sättet kan du till exempel skapa dina egna plommonträd med flera sorters plommon på samma stam.

Sekatören är annars ett av trädgårdsfantastens viktigaste redskap. Eva Rönnblom tipsar om att många inte unnar sig en riktigt lyxig fin sekatör – trots att den kan göra underverk för glädjen i trädgården.

Hjälp kroppen

För de lite äldre eldsjälarna ställer det stundtals tunga arbetet i trädgården höga krav på fysiken. Efter en dag i trädgården värker rygg och leder. Expertens bästa tips är då en vadderad trädgårdspall med handtag att stödja sig på. Till exempel Garden-Mate som finns att köpa på homeshop.se.

– Det är ju viktigt att klappen är rolig att packa upp när man sitter där på julafton. Även om den inte ska användas direkt, säger Eva Rönnblom.

En trädgårdspall blir ett stort hårt paket. För de små sakerna, som sekatörer, handskar, trädgårdsbälten eller ympknivar är fackkvinnans förslag att lägga flera saker i en fin korg. Korgen är sedan en mycket användbar kamrat i trädgårdsarbetet. I den kan kryddor eller blommor plockas, men den fungerar lika bra som hopsamlingsplats för alla små jordiga prylar. På Ikea finns till exempel de små vackra korgarna Bastant eller Näsum.

– Eller varför inte byta ut tomtens säck mot en riktigt vacker flätad lövkorg! Det skulle jag bli glad om jag hittade under granen, ler Eva Rönnblom.

Minimedia
Lina Thorén

Publicerad:
Publicerad: