Svanstedt polisanmäls

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu kommer nya uppgifter i fallet Åke
Svanstedt – vittne berett träda fram

Åke Svanstedt.
Foto: Kanal75
Åke Svanstedt.

Nu bekräftar Jordbruksverket.

Åke Svanstedt polisanmäls.

– Ärendet får stark sekretess, säger handläggaren Göran Åkerström.

Sportbladet kunde i fredags avslöja fler detaljer kring utredningen om travtränaren Åke Svanstedts påstådda förbjudna träningsmetoder.

Ytterligare anmälningar med mycket detaljerad information har kommit in efter Kalla faktas uppmärksammade program om fallet.

Minst ett vittne kan tänka sig att träda fram officiellt och stå för sina uppgifter.

Jordbruksverket som handlägger ärendet frångår sina normala rutiner och polisanmäler Åke Svanstedt.

Jordbruksverkets ansvarige handläggare Göran Åkerström jobbar fortfarande med fallet.

– Det har fortsatt att komma in kompletterande information, säger han.

Vad är det för detaljer som har tillkommit?

– Det kan jag inte säga. Handlingarna kommer att få stark sekretess.

Vad är anledningen till det?

– Det har gått från att vara ett tillsynsärende till att vara ett rättsväsendeärende.

Det betyder att myndigheten Jordbruksverket i Jönköping har tillräcklig anledning att polisanmäla och kommer att göra så.

Sportbladet har varit i kontakt med Åke Svanstedt.

Han avstår från att ge några kommentarer tills vidare.

Han har än så länge inte pratat ordentligt med någon advokat.

I TV4:s program intervjuades en anonym person som hävdade sig veta att Svanstedt använde så kallad ”grisfösare”, en strömförande dosa som trycks in i baken på hästarna för att få dem att ta i mer.

Något som är förbjudet enligt djurskyddslagen.

Bland de kompletterande anmälningarna som har kommit in till Jordbruksverket ska det enligt Sportbladets källor bland annat finnas uppgifter om att Åke Svanstedt inte använder ”grisfösare” själv – utan att det i stället är vissa personer i hans stall som får göra det med hans översyn.

STC (Svenska Travsportens Centralförbund) vidtar inga vidare åtgärder förrän de vet mer om vad polisanmälan innehåller.

STC:s säkerhetsansvarige Lennart Granbeck besökte Åke Svanstedts gård dagen efter Kalla fakta utan att finna något som skulle vara otillåtet.

Detta har hänt

Kalla faktas reporter träffade Åke Svanstedt på Åbys stallbacke för att fråga om anklagelserna kring de otillåtna träningsmetoderna. Han svarade: ”Den som har berättat det här måste ljuga. Jag skulle gärna vilja prata med den här personen.” När reportern fortsatte att ställa frågor så tog Svanstedt dennes mikrofon och slängde iväg den.

STC (Svenska Travsportens Centralförbund) har berättat att de flera gånger gjort oanmälda razzior hos Åke Svanstedt. De har vänt ut och in på anläggningen och frågat ut personal utan att hitta något.

Åke Svanstedt beslutade att hans stall ska lägga locket på i frågan, men förstemannen Glenn H Persson fick ge några kommentarer exklusivt till Sportbladet. Glenn H berättade bland annat att de undersöker möjligheten att stämma Kalla fakta för förtal.

Under V75 i Halmstad berättade Åke Svanstedt att han var ledsen efter Kalla fakta-programmet. Han mådde dåligt över att ha blivit anklagad för att vara djurplågare.

atg.se har skrivit att den kände advokaten Leif Silbersky har varit i kontakt med Åke Svanstedt efter Kalla fakta-programmet.

Publicerad: