Försvunnen amerikansk officer hittad – efter 35 år

avSimón Bustamante

NYHETER

Sommaren 1983 tog William Howard Hughes, befäl inom amerikanska flygvapnet, ut 28 000 dollar – och försvann spårlöst.

Nu har han hittats i Kalifornien – 35 år senare.

Det i dag 66-åriga ex-befälet står nu åtalad för att ha deserterat från sin militära tjänst, skriver CBS News.

Som högt rankat befäl inom det amerikanska flygvapnet jobbade William Howard Hughes Jr med topphemlig planering och analys av Natos kommunikationsövervakning under kalla kriget. Hans expertis låg i radarövervakning.

Sommaren 1983 kom Hughes hem från ett par veckors semester i Europa. Dessförinnan hade han avslutat en vända i Nederländerna där han jobbat tillsammans med Nato-befäl.

Greps i sitt hem

Han tog ut 28 000 dollar i staden Albuquerque i delstaten New Mexiko, där Hughes var stationerad – och försvann sedan spårlöst. Då var han 33 år gammal och utan familj.

Nu har det i dag 66-åriga befälet hittats i delstaten Kalifornien – hela 35 år efter försvinnandet. William Howard Hughes Jr greps i veckan i sitt hem, misstänkt för identitetsförfalskning.

Foto: U.S. Air Force/AP
William Howard Hughes Jr förklarades som desertör den 9 december 1983. Sedan dess har han varit försvunnen.

Skapade falsk identitet

Efter att ha gripits har Hughes berättat att han bestämde sig för att lämna allt på 80-talet eftersom han kände sig less och deprimerad av att jobba för det amerikanska flygvapnet.

I stället för att bara byta arbetsplats skapade han sig en falsk identitet och drog till Kalifornien, där Hughes bott fram tills i dag.

Enligt grannar till Hughes i Daly Cityhar han där gått under namnet ”Tim” och bott med en kvinna som de antog var hans fru, rapporterar CNN. Grannarna beskriver honom som en vänlig man som gillade San Francisco Giants, och att de alla blivit mycket överraskade av nyheterna om hans förflutna.

William Howard Hughes står nu åtalad för att ha deserterat, det vill säga avvikit från sin militära post.

En talesperson för den särskilda utredning som nu lett fram till Hughes gripande säger till lokaltidningen Albuquerque Journal att inget tyder på att den tidigare officeren ska ha varit i maskopi med Sovjetunionen eller att några hemligklassade dokument ska ha läckts.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nato