Ingen bank sa ja till pengar åt Lundinoffer

avLisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Bolagstopparna misstänks för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan.

Och på Lundin Petroleums årsstämma ville ingen av storbankerna kompensera offren ekonomiskt.

– Det är absolut skandalöst att ingen av ägarna väljer att ta ansvar, säger Egbert Wesselink från organisationen Pax, som låg bakom förslaget.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Axel Schneiter, vice vd och Ian Lundin, vd för Lundin oil,

I torsdags höll oljebolaget Lundin Petroleum en välbesökt årsstämma på Grand Hotel i Stockholm.

Misstänks för folkrättsbrott

Styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter, är sedan i november delgivna misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott.

Inför stämman hade organisationen Pax, bakom rapporten Unpaid dept från 2010, som utgjorde grunden till att förundersökning mot Lundin Petroleum startade, lämnat in en aktieägarmotion om att ge 5 miljarder kronor i ekonomisk kompensation åt drabbade i Sudan.

Lundin Petroleums styrelse hade inför stämman föreslagit att motionen skulle röstas ned.

Inför publiken på Grand Hotel höll Egbert Wesselink från Pax ett anförande om att bolagets verksamhet, precis som FN och människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch slagit fast, bidragit till att förvärra kriget i Sudan mellan 1997–2003. Enligt Pax rapport har milis rekryterats för att döda tiotusentals och fördriva hundratusentals från marken där oljan fanns och vägar till riggplatsen skulle byggas.

Även svenska banker sa nej

Därför, sa Wesselink, vore det enda rätta att stämman röstade för en kompensation till överlevande offer. Bolaget bör ta sitt ansvar– oavsett huruvida brottsutredningen kommer fram till att styrelseledamöterna begått formellt brott eller inte, anser han.

Men 99,84 procent av aktieägarna röstade nej till att ge offren ersättning.

Bland de tio största ägarna finns Swedbank, Nordea, Fjärde AP-fonden, Handelsbanken, SPP Fonder och SEB.

Ingen storbank eller pensionsfond stödde förslaget.

Nordea, AP2, AP4 och Danske Bank lade ned sina röster. Swedbank, Handelsbanken, AP3, SEB, Länsförsäkringar och Skandia röstade emot, enligt en sammanställning från organisationen Sveriges Konsumenter.

– Att bankerna och AP-fonderna inte agerat mer under så många år är framförallt ett svek mot offren i Sudan, men också mot bankkunderna och pensionsspararna som de lovat att respektera mänskliga rättigheter, säger Jakob König som är projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter.

– Det är absolut skandalöst att ingen av ägarna väljer att ta ansvar. Det enda som kan få någon konsekvens nu är åtal. Då blir det svårt för bankerna att agera som om inget har hänt, sa Egbert Wesselink efter omröstningen.

Swedbank avvaktar utredning

– Lokalbefolkningen i Sudan har utsatts för stort lidande under alla år av konflikter i området. Det är allvarliga anklagelser som har framförts om Lundin Petroleums inblandning, vilka bolaget bestrider. Vi röstade bland annat på årsstämman 2012 för ett aktieägarförslag om en oberoende granskning och det är bra att anklagelserna nu utreds i den pågående svenska rättsprocessen. Rättsprocessen bör nu få ha sin gång. Att stämman i detta läge ska föregripa den pågående rättsprocessen anser vi inte befogat varför Swedbank Robur inte gav stöd till aktieägarförslaget som lades fram på årsstämman 2017, säger Pär Bäckman på Swedbank Robur.

Kräver ni alltid en dom gällande folkrättsbrott för att ställa krav på bolag där ni äger aktier?

– Det här är ett unikt fall och hanteras därefter.

Aktieägare: ”Svarta kan inte ta upp oljan”

När stämman var avklarad kom flera fram för att tala med Wesselink. Däribland en av aktieägarna, en äldre herre i brun kostym.

– Han sa att han tyckte att stämman hade varit trevlig, fram till dess att jag gick upp och ”försvarade negrerna”. Han hyllade bolagets grundare Adolf H Lundin som affärsman och sa att ”De svarta har oljan men kan inte ta upp den. Nu kräver de pengar och mat från våra bord”, berättar Wesselink efteråt.

När Lundin Petroleums presschef Robert Eriksson får höra om det inträffade, säger han:

– Det är en beklämmande kommentar. Jag har ingen aning om vem det var som kom fram och sa det. Det var synnerligen osmakligt och bolaget tar givetvis avstånd från det.

Lundin: ”Anklagelserna ogrundade”

Om varför man valde att rösta ned förslaget om ersättning till Sudanoffren, säger Eriksson:

– Styrelsen är övertygade om att det saknas grund för alla anklagelser om felaktigt agerande av bolaget eller av någon av dess företrädare. Bolaget förespråkade alltid fred i Sudan och att denna fred skulle åstadkommas genom fredliga medel.

– Då aktieägarförslaget innehöll felaktiga, ogrundade och skadliga uttalanden om bolagets tidigare verksamhet rekommenderade styrelsen att rösta emot det. Lundin Petroleum fortsätter att samarbeta med förundersökningen och styrelsen är övertygad om att den kommer att fastställa att inga felaktigheter har begåtts.

Källa: Sveriges Konsumenter
Publicerad: