”Belysningen var väldigt dålig här”

Tre Kronor tränade i mörker och hetta

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

PARIS. Tre Kronors kvartsfinal avgörs i en mycket varm multiarena där is, belysning och svarta stolar spökar för spelarna.

I synnerhet för målvakterna.

– Isen höll första kvarten, men sedan blev den sämre. Men förlorar vi mot Schweiz kommer jag inte skylla på isen, säger Henrik Lundqvist.

Tre Kronor har förflyttat sig från Köln till Paris, en tågresa på lite drygt tre timmar.

Och från en ishall i Köln, Lanxess Arena, till en multihall där det inte vanligtvis spelas ishockey AccorHotels Arena.

En mycket varm hall, speciellt nu i maj när Paris är förskönat med en nästan 30-gradig mellaneuropeisk värme.

Henke: ”Var tufft därute”

Men för spelarna på isen blir det en utmaning.

– Tyckte de 15-20 första minuterna av träningen funkade bra. Då höll isen. Sedan var det tufft därute. Vi körde också en ganska lång träning och då blir det uppkört och mycket snö.

Vid flera tillfällen åkte Lundqvist och fyllde på vatten under träningen. Man såg att världsmålvakten var mycket svettig.

Nu gäller det att vara bra förberedd inför värmen i morgon kväll.

– Jag dricker alltid mycket. Det är vatten, vätska med extra salt och sportdryck. Gäller att inte bli torr och vara bra förberedd, säger Lundqvist.

När Tre Kronor tränade så var belysningen lite skum. Spelarna fick skuggor på isen och i ena målet blev målvakten lite bländad av lamporna.

Lägg till att arenan är murrigt svart också med 14 000 svartklädda klädda stolar. Ett smart drag för att se arenan fullsatt ut. Men kanske inte en höjdare för spelarna när puckar över sargen kan bli svåra att se.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Backen Anton Strålman beskriver hur det var på isen:

– Framför allt tycker jag belysningen var väldigt dålig. Mörkt. Bakom mål och i hörnen var det skuggor och det är ganska störande när det är så. Det är något man får tänka lite extra på. Och frågar du målvakterna har de säkert en åsikt om det.

Jämför med Rangers-rivalens arena

Givetvis hade Lundqvist tankar om det:

– Det kan inte ha varit matchbelysningen. Blir nog bra under matchen. Hallen påminner lite om Barclays Center, där Islanders lirar. Samma form och miljö, säger Lundqvist.

Och han hävdar med bestämdhet att isen eller hallen i sig inte ska gå att skylla på, eller klaga för mycket över.

– Isen ska inte ha någon inverkan på resultatet. Det lag som vinner är det lag som har spelat bäst, säger Lundqvist.

För Tre Kronor blir det här första matchen i multihallen. Schweiz är vana med miljön och har spelat sju VM-matcher i värmen och på is-sorbén.

ARTIKELN HANDLAR OM