Kritik mot SVT:s nya morgonprogram: ”Alarmerande”

avAndreas Hansson

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Krister Hansson
Alexandra Pascalidou.

Situationen på SVT är ”alarmerande”.

Efter att de nya morgonprogramledarna presenterats stormar 13 av kanalens anställda.

”Bristen på mångfald är inte bara anmärkningsvärd, den är alarmerande”, skriver de.

Det fortsätter storma kring SVT:s mångfaldsarbete.

Tidigare har flera anställda vid kanalen kritiserat hur äldre medarbetare fasas ut vid 67 års ålder, Marianne Rundström valde att själv säga upp sig ett halvår innan hon skulle tvingas bort från kanalen. Flera andra profiler stämde då in i hennes kritik.

Nu presenteras också programledarna för kanalens nya morgonprogram som sjösätts i höst, en styrka där mångfalden lyser med sin frånvaro: André Pops, Pelle Nilsson, Carolina Neurath och Karin Magnusson samt Alexander Norén och Åsa Avdic.

Anne Lagercrantz är divisionschef SVT Nyheter och Sport och går inte att nå via telefon eller sms när Nöjesbladet försöker.

SVT: Finns inte erfarna

Till SVT medger hon dock bristen på mångfald.

– Det är ett dreamteam, men vi nådde inte hela vägen fram om man ser till mångfaldsperspektivet, säger hon.

Hon säger att det varit svårt eftersom ”det är program som kräver att det är erfarna medarbetare som sitter i rutan”.

– Det är tufft att komma in som ny och programleda ett sådant program. Men vi har i processen odlat kontakter inför framtiden och mångfalden handlar om mer än om vilka som syns i teven, det handlar också om vilka som arbetar på redaktionerna, säger Anne Lagercrantz.

”Situationen är alarmerande”

Det får 13 SVT-anställda, däribland Alexandra Pascalidou, att gå i taket. I en debattartikel i Expressen skriver de att SVT befinner sig i ”mångfaldens istid” och att situationen är ”alarmerande”.

”Att skylla på att det inte finns journalister som är tillräckligt kompetenta och erfarna för att SVT ska kunna nå längre med mångfaldsarbetet hade möjligen varit rimligt för 15 år sedan. I dag finns det dock många journalister, både inom och utanför public service, som tillhör minoriteter, har många år i yrket och dessutom besitter specialkompetenser som kanalen behöver”, skriver de.

”Fråga för hela branschen”

Även Rättviseförmedlingen har reagerat och plockat samman 90 namn SVT hade kunnat välja bland.

Efter debattartikeln har Annie Lagercrantz svarat med en replik där hon utvecklar sitt resonemang kring de nya programledarna:

”De har alla lång journalistisk erfarenhet, vilket programmet kräver – oavsett bakgrund. Det är naturligtvis inte samma sak som att det saknas duktiga journalister med mångfaldsbakgrund utifrån perspektiv, språk och nätverk och som samtidigt har lång erfarenhet. Det här är en fråga för hela branschen”.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM