Johansson om den tunga perioden: ”Drack för mycket”

avPelle Strandman

Foto: JOHANNA LUNDBERG, BILDBYRÅN

Han har tidigare berättat om sin dödsångest i samband med att han opererade bort en tumör från sin rygg 2011.

Nu talar den tidigare Modo-tränaren Andreas Johansson ut om sitt drickande efter sin tid på sjukhuset.

– Jag dolde för min son hur dåligt jag mådde, säger han i podden ”Holmgren möter”.

När Andreas Johanssons spelarkarriär tog slut 2009 följde en traumatisk period. Uppdraget som assisterande tränare i Modo fick ett abrupt slut på grund av en tumör i ryggen.

Den i dag 43-årige före detta NHL-proffset har tidigare talat om den dödsångest han upplevde i samband med sjukdomsbeskedet.

– Åh, fy fan, jag var så jävla trasig, det kan jag erkänna. Jag var svag. När jag först fick beskedet om MS och sedan att det kunde vara cancer fick jag dödsångest, en chock som levde kvar långt efter att jag fått veta att det inte var cancer, sa Johansson till Allehanda för drygt ett år sedan.

Kombinerade alkohol och piller

I det senaste avsnittet av kommentatorn Niklas Holmgrens podd ”Holmgren möter” delar Andreas Johansson med sig av nya detaljer rörande perioden efter operationen då han hade lämnat sjukhuset och avstod den rehabiliteringsplan han fått.

För att må bättre började han dricka intensivt mellan maj och juli 2011. Detta i kombination med att han tog sömnpiller och smärtstillande.

– Där började resan tillbaka. Jag var en trasig människa. Jag käkade för mycket piller, jag drack för mycket vin. Det här har jag aldrig berättat. Jag väntade på att det skulle bli kväll så jag skulle kunna ta ett glas vin, så jag skulle kunna hålla lågan uppe. Sån har jag aldrig varit och jag kommer aldrig bli sån igen heller, hoppas jag.

– Jag åt sömnpiller för att kunna sova, åt smärtstillande för att inte ha ont. Jag drack för att må bra psykiskt under en ganska lång period.

Den ökande konsumtionen höll han i största mån hemlig för sin närmsta.

– Det här är någonting som jag inte är stolt över men det är ändå sanningen. Jag dolde för min son hur dåligt jag mådde, men vi har pratat om det efter det så det är ingen fara. Det var ingen som visste om det här egentligen.

”Det är något fel på dig”

Det var dock en person som genomskådade hans hemlighet. En man vid namn Stig Larsson som i samband med sonens hockeyläger i Furudal sommaren 2011 såg på Andreas Johansson att han inte mådde bra.

– Han är från Karlstad, jobbar med rehab, är en äldre herre och jag vet att han är duktig. Han ställde frågan ”Vad är det med dig, Andreas? Du ser ju helt förstörd ut. I ögonen. Det är något fel på dig”.

Dagen efter inledde Stig Larsson och Andreas Johansson ett intensivt arbete för att få igång hockeytränarens hårt sargade kropp.

– Han jobbade med mig hela sommaren. Jag fick lära mig fokusera med vänster öga där blicken hade börjat fladdra och lära mig gå rakt.

Till sist tog Andreas Johansson chansen att bli tränare igen – den här gången för Färjestads pojkar födda 2000, strax innan han blev assisterande coach i klubben säsongen 2011/2012.

– När jag åkte ut i Löfbergs arena med skridskorna – då försvann all symptom. Jag åkte både fram- och baklänges och flög fram på rören.

– Då förstod jag vad det här har tagit mentalt på mig. Jag är tacksam i dag att jag gjort den här resan för jag vet mer vem jag är och varför jag är som jag är – och jag kan hjälpa de som vill bli hjälpta. Men det var en jävla resa, det ska jag erkänna, säger Johansson i ”Holmgren möter”.