Kritiken mot tränarbytet: ”Väldigt stötande”

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Anders Blomquist och Kerttu Niskanen.
Foto: BILDBYRÅN
Anders Blomquist och Kerttu Niskanen.

Kerttu Niskanen, 28, byter tränare till kontroversielle Pekka Vähäsöyrinki, 60.

Då ryter Anders Blomquist ifrån.

– Det är väldigt stötande att man inte har raka rågångar mellan ett smutsigt förflutet och en förhoppningsvis ren nutid, säger SVT-experten till SVT Sport.

Finska längdstjärnan Kerttu Niskanen har haft en tuff säsong. 28-åringen slutade åtta i den totala världscupen och fick med sig en sjätteplats som bästa individuella resultat från VM i Lahtis (där finska laget knep ett stafettbrons).

Nu väljer Niskanen att byta tränare inför nästa säsong.

Dömd till fängelse

I ett inlägg på Instagram avslöjar hon att kontroversielle Pekka Vähäsöyrinki är den som ska leda henne till framtida framgångar. 60-åringen, som har tränat det finska skidlandslaget under två perioder (1985-1989 och 1992-1995), blev 2011 dömd till villkorligt fängelse efter att ha ljugit i en dopningsrättegång inom finsk längdskidåkning.

Vähäsöyrinki har också anklagats för att ha haft med epo-dopning att göra.

Anders Blomquist riktar kritik mot tränarvalet.

”Borde få livstids avstängning”

– Det känns inte bra att ha honom som tränare med hans bakgrund. Det är en uppenbar risk. De som går över linjen tenderar att göra det igen, säger SVT-experten till SVT Sport.

– Det är väldigt stötande att man inte har raka rågångar mellan ett smutsigt förflutet och en förhoppningsvis ren nutid, fortsätter Blomquist.

– Alla som har medverkat i avancerad och medveten dopning - tränare, läkare och aktiva, borde få livstids avstängning från idrotten.

Publicerad:

LÄS VIDARE