ÅSIKT

Moderater, ni verkar helt sakna självinsikt

Replik från Lena Rådström Baastad om regeringens jobbpolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Lena Rådström Baastad svarar Tomas Tobé.

REPLIK. Vi socialdemokrater har satt ett ambitiöst mål för minskad arbetslöshet. Till skillnad från Moderaterna vacklar vi inte i våra besked, tvärtom arbetar vi på i den riktning som målet anger.

Nu fortsätter vi utveckla den svenska modellen och investerar i samhällsbygget.

Och i dag går 150 000 fler till ett jobb än vid valet 2014, ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 13 år och i helgen kunde medier återigen rapportera om att Sverige har den starkaste arbetsmarknaden i hela EU.

Vi har investerat i 70 000 fler utbildningsplatser i Sverige. Ska man kunna ta de jobb som finns i Sverige i dag och kommer i framtiden behöver man kompetensen. Därför löser vi matchning på arbetsmarknaden från grunden – genom att utbilda människor. Detta, att människor gör sig anställningsbara, gäller för såväl de som bott här länge som för de som kommit nyligen. Allt det här vet Tomas Tobé.

Däremot lyser självinsikten hos Moderaterna med sin frånvaro. Efter åtta år i regering med skattesänkningar och budgetunderskott var arbetslösheten högre och utbildningsplatserna färre än i dag. Trots det vill de återgå till samma politik som väljarna röstade bort förra valet.

När vi nu på allvar gör något åt klyftorna och skapar ett tryggare Sverige får vi återigen göra om grundjobbet, som vi vant oss att göra, efter moderatledda regeringar. Det kräver ordning och reda i ekonomin, satsningar på utbildning, och investeringar i samhällsbygget och vår gemensamma välfärd.


Lena Rådström Baastad, partisekreterare Socialdemokraterna

ARTIKELN HANDLAR OM