Linköping tabelltvåa – efter straffdramat

"Otroligt besviken på hur vi agerade"

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:
Linköping tappade men fick ändå med sig två poäng.
Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN
Linköping tappade men fick ändå med sig två poäng.

GÖTEBORG. Fyra lag inom fyra poäng. Avslutningen av serien blir ett drama.

Att bli tvåa kan bli avgörande.

– Det är mycket på spel, vi har ambitioner att gå långt och vi trivs bättre i Scandinavium, säger Joel Lundqvist.

– Kommer vi tvåa har vi satt oss i en bra situation inför slutspelet, säger Mathis Olimb efter straffsegern (4–3).

Växjö har i kväll chansen att rycka i tabellen, men bakom dem kämpar Linköping, HV71, Frölunda och Brynäs om den så viktiga andraplatsen. Med fyra omgångar kvar skiljer det lika många poäng mellan dem, och då är också Skellefteå bara tre poäng efter.

– Det är ju typ sex lag som kan vinna serien, det är helt sjukt vad jämnt det är, säger Mathis Olimb

”Ska fortsätta trumma på”

Hans Linköping såg ut att ha gett Frölunda ytterligare en rejäl spark på ett känsligt ställe när man ledde med 3–0 inför den tredje perioden. Ett formsvagt hemmalag hade då blivit totalt överkörda i den andra perioden, men tack vare en smått formidabel tredjeperiod kom Frölunda tillbaka igen och räddade en poäng. En välbehövlig sådan, men minst lika viktigt för det stegrade självförtroendet.

– Vi snackade lite om det också, att det gällde att vi gick ut och presterade i tredje och visade rätt signaler för varandra. Det spelet är viktigt att vi tar med oss, helt klart, säger Joel Lundqvist.

Frölunda är därmed en poäng efter Linköping, som just nu har den åtråvärda andraplatsen efter Växjö.

– Kan vi stanna här får vi hemmaplansfördel i både kvart- och semifinal. Om vi tar oss till semifinal förstås. Vi ska fortsätta trumma på nu, gå in i matcherna med det självförtroendet vi visade mot Frölunda, säger Olimb. 

”Är frustrerande”

Lundqvist var den som tryckte in kvitteringen med 27 sekunder kvar av matchen. Ändå satt han och deppade efteråt.

– Ja, den förlorade extrapoängen gör mycket. Det är ju en torsk. Och då går man tillbaka till varför vi förlorade, och då kommer vår urusla andraperiod upp rätt snabbt i huvudet, och det är frustrerande. Varje match framöver kommer att bli tajt, det gäller att vi hittar playoff-mode nu. 

Hur viktigt är det för er att komma tvåa i stället för exempelvis sexa?

– Vi har ambitioner att gå långt och trivs bättre på hemmaplan än i exempelvis Kinnarps. Hemmaplan är ju en fördel. Samtidigt får vi lägga tabellen åt sidan, nummer ett är att vi presterar bra, att vi känner att vi går åt rätt håll spelmässigt. Och det gör vi ju i den tredje perioden. Vi har spelet i oss, det gäller bara att vi spelar lite mer med den desperationen vi gjorde då.

Publicerad: