ÅSIKT

Hatarna dricker mjölk och skriker batikhäxa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Peter Wixtröm

I veckan presenterade Totalförsvarets forskningsinstitut rapporten ”Det vita hatet” om den radikala nationalismen på nätet.

Förhoppningsvis kan det leda till att fler får upp ögonen inför det organiserade näthat extremhögern sedan flera år har byggt upp.

Den positiva nyheten är att antalet aktiva användare på de svenska hatsajterna gått ner dramatiskt om man jämför med läget för ett par år sedan.

Samtidigt är bilden som forskarna målar upp extremt dyster. Ett antal svenska sajter bokstavligen spyr ur sig högerextrem propaganda och de formar många människors verklighetsuppfattning.

Hataren är en man

- Vi vill öka kunskapen om hur den digitala världen ser ut, säger Lisa Kaati, forskare i datavetenskap på Totalförsvarets forskningsinstitut och projektledare.

Forskarna har använt modern teknik byggd på artificiell intelligens för att gå igenom flera miljoner inlägg och kommentarer. Metoden kallas ”maskininlärning” där man lär en dator skilja på exempelvis inlägg skrivna av män och kvinnor.

Bara för sajten Avpixlat, numera ”Samhällsnytt”, har man gått igenom över tre miljoner artiklar och kommentarer.

Självklart finns en felmarginal, datorer är aldrig bättre än de instruktioner de får, men resultatet är ganska entydigt: hataren är en man som ogillar både invandrare och kvinnor.

Osynlig ekonomisk makt

Miljön hyllar en skruvad form av maskulinitet. Den kritiserar islam för kvinnofientlighet samtidigt som kvinnor i offentligheten kallas saker som ”PK-fittor”, ”feministluder” eller ”batikhäxor”.

Eftersom forskarna kunnat gå igenom så mycket material kan man även dra slutsatser om hatets uppbyggnad.

En slutsats man kan dra av statistiken är att journalister i princip är lika hatade som politiker. Den mediala och politiska makten smälter ihop i ett gemensamt "etablissemang”. Däremot verkar den ekonomiska makten vara osynlig.

När det kommer till ämnen och språk verkar det i princip vara svängdörrar mellan sajter som traditionellt står nära SD och mer våldsbejakande miljöer.

Bara ett glas mjölk

En annan slutsats är nog att övriga samhället underskattat kraften i den ekokammare som skapats. Hatarna använder modern teknik, humor och har byggt upp en egen värld med gemensamma symboler och språk.

En av dessa symboler är kanske något otippat ett glas mjölk.

”Mjölkdrickandet speglar föreställningen om den vita kroppens perfektion och kan spåras tillbaka till den genetiska mutation som ligger bakom många nordeuropéers förmåga att tillgodogöra sig mjölk som vuxna.” skriver forskarna.

Ett ofrånkomligt intryck av rapporten är att det verkar ske en radikalisering inom den yttersta högern. Samtidigt som antalet användare minskar på hatsajterna i stort ökar de på nazistiska Nordfront.

Det är en viktig varningssignal inför det kommande valåret.

avAnders Lindberg