Rasar: ”Är ett hån mot allsvenskan”

Lagkamratens ilska mot beslutet

avAndreas Käck, Michael Wagner

Flera allsvenska profiler är förvånade över att ingen allsvensk spelare tar plats i VM-truppen.

IFK Göteborgs tränare menar att den svenska högstaligan håller högre klass än på länge.

– Platsar inga allsvenska spelare så måste vi ha ett väldigt bra landslag. Då kan man inte snacka om dem som underdog i VM, säger Poya Asbaghi.

Janne Anderssons 23 man stora VM-trupp innehöll få överraskningar.

Det enda som egentligen fick folk att höja lite ögonbrynen var att Marcus Rohdén, Crotone, fick en av de åtta mittfältsplatserna på bekostnad av spelare som Östersunds Ken Sema och Hammarbys Jiloan Hamad.

Hamad var med i januariturnén i Abu Dhabi och har inlett den allsvenska säsongen på ett strålande sätt med sex mål och fem assist på åtta matcher.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Jiloan Hamad, till vänster, och Serge-Junior, till höger.

Och visst ville han spela VM.

– Det är klart att man vill vara med, det hade varit jävligt kul. Det var ett av mina mål i januari innan säsongen började och jag tror det har drivit mig under våren, det är en anledning till att det har gått så bra, säger Hamad till Sportbladet.

”Gör mig stolt”

Han känner dock ingen irritation mot Janne Andersson.

– Jag fick ett samtal igår kväll av Janne. Han gav mig en förklaring, han förklarade hur de hade resonerat. Jag hade varit på tapeten, det var mycket snack och det var ganska nära. Det gör mig både stolt och glad, säger Hamad.

”Är ett hån”

Däremot är Bajen-lagkamraten Serge-Junior Martinsson Ngouali totalt oförstående till beslutet. På twitter kommer han med ett rejält utspel.

”Att Jiloan inte är med i VM-truppen är ett hån mot allsvenskan. Att vara bäst på januariturnen och bäst i allsvenskans bästa lag, leda skytteligan och assistligan är uppenbarligen inte tillräckligt bra…”, skriver Junior.

Detta är Sveriges första mästerskapstrupp någonsin som inte innehåller en enda allsvensk spelare.

Något som väcker förvåning på fler håll.

Alhaji Gero, lagkamrat till petade Ken Sema säger:

– Jag blev chockad när jag såg listan på spelare och att Ken inte var med. Jag är lagkamrat och vän till honom, men jag tycker att han spelar på en egen nivå i allsvenskan.

– Jag är förvånad över att inte fler spelare som till exempel Hamad och Dahlberg får chansen i svenska landslaget. Skulle de få visa sig där skulle fler se vilka bra spelare de är och även imponera i landslaget, säger Gero.

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi är också förvånad över att Sema inte kom med i VM-truppen:

– Ken Sema  är en väldigt bra fotbollspelare med en mycket hög högstanivå. Han kan göra saker på egen hand och det skulle han klarat även i VM. Janne Andersson har en bättre total överblick över truppen och då utgår jag från att han bedömer att man inte behöver de egenskaperna som Sema representerar och det respekterar jag, säger Asbaghi som även hade velat se sin målvakt Pontus Dahlberg i VM-truppen.

– Jag håller honom väldigt högt som spelare och person. Det i kombination med talangen han har gör att VM hade varit väldigt lämpligt för honom, säger Blåvittränaren och fortsätter:

– Men det är lätt för mig att prata om vilka jag skulle vilja se i truppen, men jag behöver inte ta ansvar för vilka som skulle plockats bort i stället.

Men utan en enda allsvensk spelare i VM-truppen konstaterar Asbaghi:

– Jag tycker allsvenskan mår bättre än på länge. Se på Östersunds framgångar i Europa League, att Malmö FF inte kan dominera vilket jag ser som ett styrkebesked för serien.

– Att ändå ingen spelare från allsvenskan är med i VM-truppen måste innebära att det är ett slagkraftigt lag Sverige skickar till VM, säger Asbaghi.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag, biljetter, datum
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM–studion - se analyser av Bank och Niva om VM
LÄS MER: VM-elvan – ta ut ditt drömlag och vinn priser (start 17 maj)

ARTIKELN HANDLAR OM