ÅSIKT

Väljarna är trötta på flirten med tokhögern

Ulf Kristersson borde studera det bayerska valet

avDaniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Peter Kneffel/Reuters
Bayerns ministerpresident Markus Söder (CSU) åkte på ett rejält bakslag i helgens delstatsval.

Helgens val i den tyska delstaten Bayern blev en katastrof för socialdemokratiska SPD. Socialdemokraterna har nu stöd av mindre än 10 procent av de bayerska väljarna, och det är att partiet styr Tyskland ihop med Angela Merkel som anges som förklaring till kollapsen. SPD:s vice partiledare Ralf Stegner sa i går att medborgarna gett de styrande partierna en riktig snyting och om inte saker förändras så kommer landets regering spricka.

I jakt på ett eget projekt och vilsenhet i dagspolitiken har principer om ansvarstagande, konstruktivitet och ledarskap blivit en sorts överideologi för vår tids europeiska socialdemokrater. I Tyskland betalar man ett högt pris för det, samtidigt som man kortslutit höger-vänsterkonflikten på ett sätt som gjort extremisterna i AfD till största oppositionsparti.

I ett Sverige som väntar på en regering kan den bayerska läxan vara värd att ta på allvar. Senast i dag stod ju Jan Björklund i riksdagen och föreslog att Moderaterna och Socialdemokraterna skulle bilda regering ihop.
Det finns fler läxor.

I Bayern styr sedan över 60 år kristdemokratiska CSU och man ingår också i den federala regeringskoalitionen tillsammans med sitt systerparti, Angela Merkels CDU.

Efter det kristdemokratiska väljartappet i fjolårets förbundsval så drog CSU sin slutsats: partiet måste närma sig AfD i både retorik och politik för att behålla makten.

Det var cyniskt men kanske rationellt. Angela Merkels partikoalition hade förlorat horder av väljare till AfD och i västra Tyskland så gjorde AfD sitt bästa resultat i just Bayern. Och eftersom CSU sedan flyktingkrisen 2015 motsatt sig Merkels ”Willkommenkultur” så var språnget inte särskilt svårt att ta. CSU har kommit att bli den främsta företrädaren för hur traditionella högerpartier närmat sig ytterkanten. Det är ingen slump att Ungerns auktoritäre ledare Viktor Orbán men inte Merkel varit välkommen till partiets kongresser.
Gårdagens valresultat visar att strategin misslyckats.

Ja, CSU tycks ha blivit mer populärt bland AfD-väljare, men de har inte varit beredda att rösta kristdemokratiskt för det. Däremot har CSU blivit mindre omtyckta av alla andra. I en delstat som man styrt i årtionde efter årtionde gjorde man sitt sämsta val sedan 1950 och backade från 47,7 procent till 37,2 procent.

I stället blev det Gröna partiet valets stora segrare och är nu Bayerns näst största parti med ett väljarstöd på 17,5 procent. De flesta nya väljare kommer från socialdemokratiska SPD, men man har också lyckats attrahera socialkonservativa som inte gillar CSU:s flyktingfientliga inriktning.

Det kommer att påverka tysk höger, tror statsvetaren Cas Mudde. Moderata röster och mittenorienterade kristdemokrater kommer att stärkas inför den partiledarstrid som allt fler tror rycker närmare, skriver han i en analys av valet i Bayern.

Foto: Urban Andersson

Men det kommer att påverka Europa också.

CSU-toppen Manfred Weber leder just nu den konservativa partigruppen EPP i Europaparlamentet och ser ut att få efterträda Jean-Claude Juncker som Europeiska kommissionens ordförande. Weber har lett EPP:s högergir och försvarat Viktor Orbán med näbbar och klor när kritik mot hans antisemitiska kampanjer och ett alltmer auktoritära styre väckts. Men i september sa plötsligt Weber att han är beredd att rösta för att Ungern straffas för brott mot EU:s demokratiregler.

”Weber kommer att tolka valresultatet som en bekräftelse på hans politiska intuition – att glansdagarna för normaliseringen av radikalhögern är över. Han kommer att vandra åter, tillbaka till mittenhögern”, skriver Mudde.

Europas väljare - de må vara bayerska eller svenska - är helt enkelt trötta på att de traditionella högerpartierna låtit migrationen ta så stort utrymme på andra sakfrågors bekostnad.

När nu Ulf Kristerssons sonderingsuppdrag är avslutat får han kanske tid att börja analysera det svenska valresultatet. Han borde nog också titta på det bayerska.

ARTIKELN HANDLAR OM