ÅSIKT

Idrottspodden som ser bortom dumheten

Kristoffer Bergström om ”Wag the dog”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avKristoffer Bergström

KULTUR

För att bli riktigt bra på en sport måste du träna tiotusen timmar. Framgång nås genom att du väljer bort andra sysslor och fokuserar enbart på din gren. Att fostra framtidens stjärnor är som att vaska guld, det gäller att sålla bort gruset tills bara ädelmetallen återstår.

Se där.

Tre påhitt om idrott som vetenskapen sedan länge smulat sönder, som med all rimlighet borde vara utdöda nu. Men som inte är det. För svensk idrott förhåller sig så lättvindigt till fakta att om läkekonsten hade varit lika ignorant skulle vi ha försökt bota diabetes genom att gnugga rädisor mot den sjukes skinkor.

Botemedlet, inte för diabetes utan för dumheterna, heter ”Wag the dog”. Det är en podcast som till det yttre säkert skrämmer bort många med sitt svåra namn, sin orange logga och sina ofta okända gäster. Det är synd.

För hobbyprojektet med undertiteln ”en idrottspodd om motivation och talang” går på ett lättbegripligt vis igenom vad som är klokt med vår barn- och ungdomsidrott. Och vad som är galet.

Magnus Lindvall är professor i psykologi, Johan Fallby har varit idrottspsykologisk rådgivare för storlaget FC Köpenhamn. Tillsammans utgår duon i från sina specialområdes dubbla verkligheter: det här vet vi – och såhär motsatt gör vi.

Särskild udd riktas mot föreningar som tappar bort långsiktigheten i ivern att vinna nästa match eller cup. Mot framför allt Stockholmsklubbar i fotboll som kallar sig ”akademier”, som selekterar och värvar barn och uppfinner den ena snurriga modellen efter den andra. Utan att ta notis om det uppenbara: vårt herrlandslag har alltid slagsida av spelare från västkusten, våra anfallare pratar oftast skånska eller göteborgska, en trend som inte går att blunda för även om det för närvarande råkar finnas ett par nollåttor i blågult.

”Wag the dog” publiceras med ojämna mellanrum. De nio avsnitten följer inte varandra kronologiskt och är inte dagsaktuella, så de blir heller inte daterade.

Så lyssna på ett. Testa, om du är ungdomsledare eller bara vill känna dig lite smart.

ARTIKELN HANDLAR OM