Bestörtning över att FN kördes över

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Så reagerade ledare världen över

PARIS. Den franske utrikesministern Dominique de Villepin sa i går kväll: - Frankrike beklagar ett beslut som ingenting berättigar.

Han menade att USA, Storbritannien och Spanien kör över en majoritet i FN:s säkerhetsråd genom att inte fortsätta vilja avväpna Irak på fredlig väg. Samtidigt accepterar inte president Jacques Chirac anklagelserna om att han skulle ha gått Saddam Husseins ärenden. Nu varnar fransmännen i stället för krigets långtgående följder i form av terrorism och en mer instabil värld.

Magnus Falkehed

BERLIN. Förbundskansler Gerhard Schröder sa i Berlin i går kväll: - Jag tvivlar starkt på en fredlig lösning. Men jag kan och vill inte sluta hoppas.

Sista chansen att hindra ett krig denna vecka är ett utspel som går ut på att utrikesminister Joschka Fischer i dag eller i morgon reser till New York tillsammans med sin ryske och franske kollega. Tillsammans kan de kräva att gå igenom Hans Blix arbetsplaner. De vill använda dem som bakgrund för en FN-resolution mot krig - nu.

Asbjørn Svarstad

ROM. Italiens regeringschef Silvio Berlusconi bröt i går sin sju dagar långa tystnad.

- Jag är mycket nöjd med utgången av toppmötet på Azorerna, sa han.

- Inte en italiensk soldat till detta krig, lovade utrikesministern Franco Frattini och hoppades att FN till slut skulle finna en lösning.

- Förbjud all passage av amerikanska trupper och krigsmateriel, krävde förre statschefen Francesco Cossiga.

Åke Malm

MALAGA. Spaniens premiärminister José María Aznar vill ha krig mot Irak. Hans folk vill det inte. Drygt 80 procent av spanjorerna har sagt nej till krig.

Aznar har försökt få oppositionen, socialistpartiet, att ställa upp på en gemensam linje. Men dess ledare, José Luis Rodríguez Zapatero, säger:

- Nu bestämmer Bush över Spaniens utrikespolitik. Spaniens deltagande i konflikten med Irak kommer att undergräva vår ekonomi och säkerhet.

Robert Österlind

- USA har all rätt att gå till krig mot Irak. FN har en gång gett sitt stöd och det behövs inget ytterligare mandat från säkerhetsrådet.

Japans premiärminister Junichiro Koizumi ställde i natt helt upp bakom president Bush.

Mer än 80 procent av de japanska väljarna är emot kriget.

Bo Gunnarsson

LONDON. Stödet för ett krig mot Irak ökar i Storbritannien - med nio procentenheter. Men ännu är fler emot än för ett krig mot Saddam. Tidningen Guardian har låtit mäta åsikterna om ett krig mot Irak. Den senaste mätningen visar att 44 procent är emot, 38 procent för och 18 procent har inte tagit ställning.

Leif Kasvi

Läs mer

Publicerad: