Muthärva växer

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Rederichef misstänks ha tagit 20 miljoner kronor i mutor

Bara dagarna innan rättegången startar mot chefstjänstemannen vid börsnoterade Rederi AB Gotland växer härvan.

Han misstänks nu ha tagit emot över 20 miljoner kronor i mutor.

- Nu har vi fått se transaktionerna på det schweiziska kontot, och ser att det handlar om så här mycket pengar, säger vice chefsåklagare Christer Krantz till TT.

På måndag inleds rättegången mot fyra misstänkta i härvan, två för mutbrott och två för bestickning.

Den huvudmisstänkte åtalas för att ha tagit emot 11 miljoner kronor i mutor. Det mesta har betalats ut i D-mark och dollar. Flera utländska bolag, bland dem finska Wärtsilä och ett svenskt dotterbolag till Rolls Royce, misstänks vara inblandade.

Upprättat 1992

Åtalen mot den huvudmisstänkte, som arbetar i chefsställning hos rederiet, är det största mutåtalet i Sverige, enligt Krantz. Och nu växer alltså härvan ytterligare, rapporterar Sveriges Radio Gotland.

Åtalet rör 1997-2001, när rederiet byggde tre nya snabbfärjor på ett varv i Kina. Pengarna ska de mutande företagen ha satt in på huvudmisstänktes konto i Schweiz, för att säkra leveranser av utrustning till färjorna. Detta efter avtal med ett Singaporebaserat företag, som åklagaren uppger ägs av chefstjänstemannen.

På torsdagen fick dock åklagaren se kontot. Krantz säger att det upprättats 1992, och att totalt över 20 miljoner kronor satts in. Han uppger vidare att den huvudmisstänkte satt på samma post i rederiet redan då.

Vet ni vilka som satt in de övriga miljonerna, som inte finns i åtalet?

-?Vi tror oss veta ganska väl, men kommer naturligtvis att utreda saken grundligt, säger Krantz.

Han uppger att han ännu inte vet exakt hur många företag som kan ha betalat in mutor, men säger sig veta vilka beställningar Gotlandsbolaget gjort sedan 1992.

Kontakter har tidigare förekommit med myndigheter i Finland, Schweiz och Singapore. Åklagaren har bland annat fått uppgifter från Wärtsilä efter hot om husrannsakan. Liknande begäran om åtgärder kan bli aktuell igen, säger Krantz.

Ny rättegång

TT: I nya och andra länder än de som hittills varit inblandade?

-?Det är väl ganska troligt, säger Christer Krantz.

De nya misstankarna påverkar dock inte rättegången som börjar på måndag. Åklagaren kan inte utöka sitt åtal med nya punkter. Dessa måste avhandlas i en eventuell ny rättegång.

Rederiet har inte gjort några anspråk på ekonomisk ersättning. Därför åtalas chefstjänstemannen inte för trolöshet mot huvudman.

Tidigare artiklar

Tomas Bengtsson/TT

Publicerad: