Assange fortfarande misstänkt för våldtäkt

Av: Olof Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kvinnornas advokat:
Jag är väldigt nöjd

Julian Assange.
Foto: Foto: HENRIC LINDSTEN
Julian Assange.

Wikileaks grundare Julian Assange misstänks åter för våldtäkt.

Dessutom utvidgas ärendet till att även omfatta sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

– Han är extremt förvånad, arg och bestört. Han undrar vad det är som händer, säger advokat Leif Silbersky.

Affären kring anklagelserna mot Wikileaks grundare och frontfigur Julian Assange fortsätter.

En jouråklagaren anhöll ursprungligen Assange i hans frånvaro misstänkt för en våldtäkt och ett fall av sexuellt ofredande. Den anhållan hävdes dock av en ordinarie åklagare efter knappt ett dygn.

När åklagare Eva Finné granskat fallet beslöt hon att lägga ner anmälningen om våldtäkt och bara inleda förundersökning i ett fall av ofredande.

Borgström nöjd med beslutet

Advokat Claes Borgström, som representerar de två kvinnorna, menar att åklagaren borde utreda två fall av våldtäkt och begärde överprövning av åklagarens beslut.

I dag beslutade alltså överåklagare Marianne Ny att förundersökningen om våldtäkt ska återupptas. Dessutom kommer det fallet som rubricerats som ofredande rubriceras som sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

Claes Borgström säger till Aftonbladet att han är väldigt nöjd med överåklagarens beslut.

– Man kan inte veta hur det här slutar men det är en återupprättelse för de här kvinnorna som anklagats för att hitta på det här.

Bör förhöras igen

Enligt Borgström är det enda logiska nu att Assange förhörs om våldtäktsanklagelserna och även delges misstanke om våldtäkt.

– Han måste höras. Men sen vet vi inte hur åklagaren beslutar att väcka åtal ser ut.

Borgström tycker inte att det är något konstigt i att anhålla Assange för våldtäkt, lägga ner undersökningen och sen återuppta den igen.

– Det ligger i juridikens natur att man gör olika bedömningar på samma underlag. Nu visar det sig att jouråklagaren, överåklagaren och jag haft samma uppfattning. Det är bara chefsåklagarens uppfattning som skiljer sig.

Silbersky kritisk

Julian Assanges försvarare Leif Silbersky är inte lika nådig i sitt omdöme om åklagarens agerande.

– Jag är givetvis mycket förvånad och bestört över turerna. Jag vet inte hur många samtal jag fått från internationell media där man undrar hur det kunnat bli så här.

Silbersky är kritisk till att åklagaren först bekräftar för medierna att Assange misstänks för våldtäkt och sen helvänder för att sen misstänka honom igen.

– Jag utgår från att vi har ett system som är rättssäkert i Sverige men först stigmatiserar man honom som våldtäktsman. Sen försöker man tvätta bort den anklagelsen för att sen åter stigmatisera honom.

Marianne Ny blir ny förundersökningsledare i ärendet.

Fakta: Julian Assange

Mannen som bakom Wikileaks heter Julian Assange. Väldigt lite är känt om hans bakgrund och Assange har i flera år odlat myten om sig själv som en nätets David mot Goliat.

Julian Assange har ingen offentlig bakgrund, hans ålder är oprecis och han har ingen bostadsadress. Själv säger han att hemlighetsmakeriet är viktigt för att skydda honom mot fiender.

Allt tyder på att Assange är en före detta hacker från Australien. Han säger sig ha grundat Wikileaks tillsammans med människorättsaktivister från hela världen som han träffat på nätet.

Enligt Assange själv var kinesiska dissidenter inte bara orsaken bakom grundandet. De ska också ha varit delaktiga i att bygga upp sajten.

Publicerad: