Uppror – i riksdagen

avAnders Munck, Elisabeth Marmorstein, Esbjörn Sandin

Storbråk om talmansposten – Reinfeldt skyller på Sahlin om SD får mer politisk makt

1 av 3

Riksdagen skakas av storbråk innan den ens öppnat.

I dag kan SD avgöra talmansvalet – och Reinfeldt lägger allt ansvar på de rödgröna.

– Otroligt svagt ledarskap, rasar Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Riksdagen öppnar i dag – och det ser inte ut att bli en bra start. En ny talman ska väljas, ämbetet som efter kungen är det högsta i Sverige.

Och det har brutit ut fullt krig mellan de rödgröna och alliansen om vem som ska få posten. Sverigedemokraterna kan fälla avgörandet – och risken är att bråket blir förödande för hela mandatperioden.

– Socialdemokraterna måste ju fundera på om de lägger förslag som kan stödjas av SD. Gör de det tillräckligt många gånger sitter regeringen löst, säger FP:s gruppledare Johan Pehrson.

De rödgröna för fram socialdemokraten Kent Härstedt medan alliansen vill ha den nuvarande talmannen, moderaten Per Westerberg.

Eriksson sjöd av ilska

Fredrik Reinfeldt satte i går hård press på oppositionen och antydde att Sahlin kan vara på väg att bryta löftet om att inte ge SD politiskt inflytande.

– Vi får se vad vi får för talman först, sa han.

MP-språkröret Peter Eriksson sjöd av ilska sent i går kväll efter Moderaternas och Reinfeldts utspel. Enligt honom har statsministern vägrat förhandla om talmansposten.

– För första gången prövas hans ledarskap. Och han klarar inte testet. Han skyller bara ifrån sig. En minoritetsregering som inte ens är beredd att diskutera vem som ska bli riksdagens nästa talman, är totalt oansvarig.

Baylan: Nonsens

Enligt Eriksson ifrågasatte både han och Maria Wetterstrand att Per Westerberg skulle fortsätta som talman när de träffade Reinfeldt i ett möte efter valet. Statsministern försökte då locka över MP till sin sida.

– Westerberg har satt regeringens intressen framför riksdagens. Det är statsministern som nu gör sig beroende av SD, säger Eriksson.

Även Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas partisekreterare, är upprörd.

– Reinfeldts snack är nonsens, hans agerande ansvarslöst. Vi har försökt föra samtal men mötts av beskedet att det bara finns en kandidat. Så kan en minoritetsregering inte agera.

”Hans ansvar”

Enligt uppgifter till Aftonbladet är S-strategin att lägga allt ansvar på Fredrik Reinfeldt och strunta i vad SD gör.

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly undrar om Fredrik Reinfeldt ens är intresserad av att regera.

– Han skjuter över ansvaret på oss. Då kan väl vi regera i stället, det har vi inget emot. Det är hans ansvar att få igenom sina förslag.

Johan Pehrson avfärdar helt fler samtal om talmansposten.

– För vår del är detta inget man förhandlar om.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010