Åtvidabergs åttonde raka match utan vinst

Publicerad:
Uppdaterad:

För Halmstad har konstgräs varit en stor konst den här säsongen.

Tre raka förluster med sammanlagt 0—10 satt inpräntat i spelarnas hjärnor.

Mot Åtvidaberg på Kopparvallen kom det efterlängtade trendbrottet — som innebär att laget lämnar kvalplatsen efter 1—1.

Konstgräs har varit rena mardrömmen för Halmstad. Eller vad sägs om 0—6 mot Elfsborg, 0—3 mot Örebro och 0—1 mot Brommapojkarna?

– Efter allt snack och alla frågor är det inte så konstigt att det har satt sig i huvudet på spelarna. Jag har gjort allt för att tona ned och vi har till och med dragit ned träningen på konstgräs för att inte göra för stor grej av det, säger tränaren Lasse Jacobsson.

När Anel Raskaj inledde genom att bomma ett friläge utanför mot Åtvidaberg, blev han rädd för att sviten skulle förlängas.

– Tre raka förluster med totalt 0—10 sätter givetvis sina spår. Därför var det enormt viktigt att vi fick med oss en poäng. Inte minst eftersom vi har kvar Gefle att möta på konstgräs i höst.

Efter ett läckert samarbete med Raskaj lade Jonas Gudni Saevarsson grunden till trendbrottet.

– Det är väldigt speciellt att spela på konstgräs och att beräkna studsarna. Men nu tycker jag att vi gjorde det ganska bra. Vi hade ju även chanser att avgöra, säger målskytten.

”Måste göra mål”

Något inte heller Åtvidaberg saknade, framför allt inte i den första halvleken före Paulus Roihas kvittering.

Just Roiha och Prince Eboagwu hade ett dubbelläge som borde ha resulterat i mål. Det slutade med att den sistnämnde sköt utanför.

– Ska vi hänga kvar i allsvenskan måste vi bara göra mål på sådana chanser. Nu hamnade vi i underläge ännu en gång och tvingades att jaga, säger tränaren Andreas Thomsson.

Faktum är att östgötarna inte har producerat det första målet sedan man senast vann, vilket var den 5 maj hemma mot Brommapojkarna (4—1).

”Kan gå vägen”

Därefter har man nu åtta raka omgångar utan seger, varav sex förluster och 6—17 i målskillnad.

Halmstad klättrade upp från kvalplatsen och är fortfarande sju poäng före jumbon Åtvidaberg.

– Det krävs förmodligen minst 30 poäng för att hänga kvar, vilket innebär att vi behöver 16 poäng på de elva sista omgångarna. Med den här inställningen och bättre effektivitet kan det absolut gå vägen, säger Thomsson.

Dessutom är det viktigt att finländske landslagsmannen Roiha har fått fart på målskyttet. Tredje fullträffen ska bli ännu fler.

– Uttagningen till landslaget har blivit ett lyft för mig och formen är allt bättre. Jag tycker att vi skulle ha haft tre poäng den här gången, säger anfallaren.

Joakim Löwing/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN