Publicerad:
Uppdaterad:

Planerade för hämnd redan som 9-åring

Av: Karin Östman

Publicerad:
Uppdaterad:

Ragnar Nilsson dömd till vård för tre mord

1 av 3 | Foto: Foto: RALF BERGMAN
inga vittnen Rättegången mot trippelmördaren Ragnar Nilsson, 21, var över på en dag. Han har erkänt allt och inga vittnen behövdes. Efter 20 minuters överläggningar dömdes han till rättspsykiatrisk vård av Ångermanlands tingsrätt.

HÄRNÖSAND. Ragnar Nilsson var bara nio år när han började planera hämnden mot sin styvpappa.

Känslan av utanförskap präglade hela hans uppväxt.

Tolv år senare har det kränkta barnet gett igen och blivit en kallblodig trippelmördare.

Hur kunde hatet växa sig så starkt i Ragnar Nilsson?

Rättegången var över på mindre än en dag. Inga vittnen behövdes. Ragnar Nilsson har erkänt allt och den gedigna tekniska utredningen binder honom också vid morden på hans två halvsyskon och deras pappa Mats Berglund den 11 maj i år.

När Ragnar Nilsson, 21, själv ska berätta för Ångermanlands tingsrätt om motivet ligger det mesta av förklaringen i en trasig barndom. Han anser själv att hans liv förstördes redan i 9–10-årsåldern. Då bodde han med sin mamma och Mats Berglund men Ragnar kände sig aldrig som en fullvärdig medlem i familjen, berättar han med rynkad panna och låg röst. Det är inga graverande anklagelser han riktar mot sin styvfar. En knuff, en nedlåtande kommentar och en örfil. Men där föddes hatet mot styvpappan.

Ragnar Nilsson kände sig ensam och rymde till sin biologiska pappa, skolkade och slutade äta. Han fick kontakt med barnpsykiatrin som utredde och utredde. Men allt han ville var att flytta hem till sin pappa.

Ragnar bestämde sig redan då för att ge igen när han blev vuxen. Så säger han i alla fall i dag.

Det obegripliga i historien är att hans mamma skilde sig från Mats Berglund redan 2001. Sedan dess tror hon inte att sonen träffat sin styvpappa som av alla andra beskrivs som en snäll nallebjörn.

Men tankarna om hämnd lämnade aldrig Ragnar Nilsson. När hans halvsyskon i början av 2010 berättar att de vill flytta hem till Mats Berglund blir Ragnar arg. Han fick ju inte flytta till sin biologiska pappa när han bad om det som 10-åring.

Rösten tjocknar och han trevar sig fram när han ska berätta om morddagen. Till slut erkänner han utan omsvep att han mördade sin halvbror och halvsyster – trots att han tyckte mycket om dem – för att hämnas mot deras pappa.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider Ragnar Nilsson av en allvarlig psykisk störning. Han har bland annat Aspergers syndrom, bristande verklighetsuppfattning och tolkningssvårigheter.

Kanske är det förklaringen till att han inte en enda gång säger att han ångrar sig eller att han saknar sin bror och syster.

– Jag tycker inte att jag är någon mördare. Det känns inte så, säger han.

I hans verklighet har han bara raderat en del av sin livshistoria. Men i den riktiga verkligheten har han raderat tre liv. Två som bara var i sin linda.

Efter bara 20 minuters överläggning dömde tingsrätten i går Ragnar Nilsson för mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Publicerad:
Publicerad: