Experten: ”Det är ett bombsäkert lås i dag”

Michael Carlsson synar omgången på GS75 • Systemförslaget och analyserna

Foto: TR Bild

Det blir två ”kalla” och en ”varm” spik i dagens Grand Slam 75-omgång.

Därtill ett bombsäkert lås och sedan målar vi på i resterande lopp där vi
hoppas på smällkarameller.

Hagmyren är värd för eftermiddagens Grand Slam 75 och banan kör sin första av två kallblodsdagar där de  nordsvenska travarna är i fokus. Omgången avslutas med Svenskt Mästerskap för kallblodiga ston och här har vi en av tre spikar på GS75 som ser favoritbetonad ut på förhand.

 Järvsö Blomster har vunnit Sto-SM två år i rad och har matchats en längre tid för en tredje titel. Men nu ser det svårare ut från sämsta läget med spår tolv, och att hon dessutom inte var som bäst i comebacken. Ett frågetecken för formen således och -därför känns spiken given på Mofaksan. 

Hon levererade en rykande spurt vid
segern senast och ska vara ännu bättre med det loppet i kroppen. Tränaren och kusken Mikael Olsson har siktat mot den här uppgiften och Mofaksan öppnar bra bakom startbilen. Lär väl knappast ta ledningen
initialt men det skulle förvåna om Alfie, som troligen spetsar direkt, inte släpper när Mofaksan ställer frågan efter en bit. 

Jag tror att Mofaksan blir ytterst svårslagen under alla omständigheter och spikar.

Vunnit fyra lopp på sju starter i år

 Den andra kallblodiga spiken kommer i den andra avdelningen där segervane U.R.Faxe har en fin uppgift och en toppchans att vinna. Den här segervane fem­åringen vann fyra lopp på nio starter i fjol och har i år vunnit fyra lopp på sju starter. Senast satt han fastlåst med massor av
krafter kvar över mål och hade han fått chansen till slut hade han troligen bara blåst till konkurrenterna.

U.R.Faxe öppnar snabbt bakom startbilen och även om innerspåret på Hagmyren inte är optimalt så litar jag på att säkre Ulf Ohlsson löser den biten. Jag hoppas och tror på spets runt om men U.R.Faxe är klart bättre än det här gänget han möter och han har jättebra chans oavsett position.

 Det får bli en ”varm” spik också då Daniel Redén skickar några intressanta hästar till Hagmyren och den med bäst chans på förhand torde vara B.Marie in Heaven i GS-6. Hon har nu gjort två starter efter sitt långa uppehåll och efter att ha suttit fast i comebacken så höll hon sånär på att vinna senast men fick ge sig i sista steget mot Dreamboy As. Formkurvan lär peka fortsatt uppåt nu med två lopp i kroppen och den här gången möter hon ”bara” ston. Det ser helt klart ut som en mycket lämplig uppgift och det troliga är att hon tar spets eller släpps till ledningen efter en bit och då är det nog slut. 

För att få råd att gardera rejält i ett par andra lopp som ser öppna ut på förhand blir det tre spikar i omgången. Det blir även ett tvåhästarslås som känns bombsäkert.

Man kan inte klaga på insatsen

Matchen mellan Månprinsen A.M. och Lome Brage kan bli en kul duell i GS-4. Den sistnämnde vann ju Elitkampen på Solvalla i imponerande stil efter att ha brakat till ledningen direkt. Senast i Finland var han dock chanslös på ledningen och blev fyra efter en resa i rygg på ledaren. Man kan dock sannerligen inte klaga på hästens ­insats som nu har sprungit under 1.20 i de tre senaste starterna... 

Lome Brage lär dundra till ledningen och kan bli svårfångad över den korta distansen. Men jag måste bara dubbla med Månprinsen A.M. som spurtade rasande fort senast i Finland och slog då Lome Brage den sista biten. Månprinsen tappade mycket från start men avslutade 1.17 sista 600 meterna och då gick det ännu snabbare över upploppet enligt Gunnar Melander.

Jag pratade med tränare Melander häromdagen som såklart inte var nöjd med innerspåret här eftersom Månprinsen är allt annat än snabb från början. Men Gunnar menade att ”Prinsen” öppnar snabbare än Titan Tabac som är på utsidan och trodde på bra chans att komma ut i slagläge direkt.

Melander sa att Månprinsen A.M. känns ännu bättre efter starten i Finland och har nu hittat den absoluta toppformen igen.

Vi får hoppas att det smäller direkt i Grand Slam 75-inledningen som ser öppen ut och vi helgarderar på systemet. Jag lyfter fram två hästar som i skrivande stund inte är så mycket streckade, och det är Linda’s Girl som såg helläcker ut vid en lätt spetsseger senast, samt Coffie U.N.G. som nu har lopp i kroppen, står bra till och eventuellt ska tävla i jänkarvagn den här gången.

Hästen är mer stark än snabb

 I den tredje avdelningen har Daniel Redén Emotion Man till start och som är favorit. Hästen vann näst senast men galopperade bort sig senast i slutkurvan då han var gott gåendes. Hästen är mer stark än snabb så den korta distansen är inget plus enligt stallet. Kan såklart vinna felfri men nämnas kan att Celeber är snabb ut och kan leda länge, kanske hela vägen
om han inte är alltför ringrostig efter uppehållet.

En bedövare kan Tom Jones vara som var mycket bra som tvåa senast efter galopp.

 Den femte avdelningen är också en öppen historia och här ska det bli intressant att se vad Wutan kan uträtta i första starten på svensk mark. Den USA-födde fyraåringen har tränat starkt i sanden länge hos
Daniel Redén men inte startat på ett år.

Värt att nämna i övrigt är att Lövdala Principito höll tappert som tvåa från
utvändigt om ledaren senast och måste
räknas tidigt.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM