Tovas anhöriga besvikna – för att mordmisstänkt inte visat känslor

avJohanna Rapp

Tova Mobergs 22-årige expojkvän har genom hela förhandlingen nekat till att ha något med hennes död att göra.

Samtidigt som anhöriga och åhörare visat starka känslor i rättssalen har 22-åringen suttit kontrollerad och tittat ner i bordet.

Något som varit jobbigt för Tovas anhöriga.

– De hade hoppats att de skulle få se någon form av reaktion från hans sida, säger familjens målsägandebiträde KG Myhrberg.

1 av 8 | Foto: Stefan Jerrevång
Tova Mobergs fd pojkvän förs in i rättegångssalen.

Nu avslutas rättegången mot 22-åringen som misstänks ha mördat 19-åriga Tova Moberg på sin gård utanför Hudiksvall. Han har genom hela rättegången nekat till att ha med hennes död att göra och har påstått att han såg henne lämna gården i en bil och att han sedan somnade av berusning på toalettgolvet.

En berättelse som åklagaren Christer Sammens inte gett mycket för – han menar istället att 22-åringen mördat den 19-åriga kvinnan genom att slå henne över 20 gånger med en hammare och sedan tejpat fast kroppen i en skottkärra som han kört ut ungefär 20 meter ut i vattnet i sjön vid gården.

Under rättegången har både åhörare och anhöriga till Tova Moberg visat starka känslor och när åklagaren läste ur Tovas dagbok grät många.

Grät när åklagaren läste ur Tovas dagbok

KG Myhrberg är målsägandebiträde för Tovas föräldrar och han säger att det varit svårt för föräldrarna att få dagboken uppläst för sig och att få veta hur dottern haft det i relationen med 22-åringen.

– Det har varit oerhört jobbigt naturligtvis. De här dagboksanteckningarna har varit väldigt svåra att ta till sig. De har de inte känt till det tidigare så de har inte kunnat agera på hennes rop på hjälp. Så det är naturligtvis oerhört jobbigt att i efterhand få veta vad hon har skrivit. Att hon inte mådde bra i förhållandet har de insett men att förhållandet var så oerhört destruktivt som det har framkommit nu när vi tittat på dagboksanteckningar hade de ingen aning om, säger KG Myhrberg.

När Tovas föräldrar hördes under tisdagen tittade Tovas mamma bort mot den mordmisstänkte 22-åringen. Men han mötte inte hennes blick utan tittade istället ner i bordet. Att föräldrarna inte fick någon reaktion från expojkvännen blev föräldrarna besvikna på, enligt deras målsägandebiträde.

– De hade hoppats att de skulle få se någon form av reaktion från hans sida. Att han på något sätt skulle visa några känslor och att han på något sätt skulle visa att även han mådde illa, men det har han inte gjort, säger Myhrberg.

Öppnar för livstidsstraff för mordet på Tova Moberg

I polisförhör under förundersökningens gång har expojkvännen fått frågan av polisen hur det känns att vara misstänkt för att ha mördat Tova Moberg.

– Det känns väl okej eller hur jag ska förklara det liksom, säger han enligt polisförhör.

Enligt den lilla sinnesundersökningen som genomförts av 22-åringen kan man misstänka att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning. Man vill därför att han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning om han befinns skyldig.

Om man kommer fram till att det inte finns hinder att döma honom till fängelse har åklagare Christer Sammens sagt att han kommer yrka på att 22-åringen döms till livstids fängelse.

– Med de brott som han är åtalad för, så menar jag nog att de förtjänar ett livstidsstraff, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM