Svenska barn i explosionen

Svenskhotellet på Cypern i panik – åtta till sjukhus

Foto: EVA BOSS
Mitt i kaoset Elias Viktor, 11, och Staffan Andersson, 39, från Sandviken står vid bassängen på hotellet Nausica Beach där den klorluktande röken vällde ut bara några timmar tidigare. De satt och åt middag vid ett bord i närheten när olyckan hände. På lilla bilden nedan ser vi hur hotellet Nausica Beach brukar se ut.

PROTARAS/STOCKHOLM. När poolen på svenskhotellet skulle rengöras exploderade klorgasen och röken spreds över middagsgästerna.

Fem svenska barn fick föras till sjukhus med ambulans.

– Det blev panik, säger Susanna Karlsson, 37.

Strax efter klockan 19 i går kväll var restaurangen på Fritidsresors familjehotell Nausica beach öster om Ayia Napa på Cypern full med svenska middagsgäster.

Plötsligt hördes flera kraftiga smällar från poolen som ligger alldeles intill restaurangen.

– Det smällde något vansinnigt. Sedan kom det ut massa klor och orange rök. Det blev kalabalik, säger Susanna Karlsson.

”En kemisk reaktion”

Hotellet vänder sig främst till barnfamiljer.

Många barn blev mycket rädda av smällarna och den stickande och starkt klorluktande röken. Personalen evakuerade restaurangen.

Hotellgästerna fick snabbt information om att det rörde sig om ett misstag i samband med att poolen skulle rengöras för kvällen.

– Det har bildats en kemisk reaktion och klorgas sipprade ut ur reningssystemet. Det är en stark gas och obehaglig att andas in, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.

Staffan Andersson, 39, satt bara två bord från poolen när det började smälla.

– Jag såg hur mannen som sköter poolen började hälla vatten där det small och då började det ryka, säger han.

Åtta barn, fem svenska och tre norska, fick så kraftiga reaktioner att de tvingades åka ambulans till sjukhus.

– De fick andnöd, mådde illa och klagade på huvudvärk. Fyra barn har fått lämna sjukhuset och fyra vill läkarna behålla för observation, säger en sjuksköterska på Lito Clinic dit barnen fördes.

Aftonbladet pratade i går med pappan till en svensk 15-årig pojke på sjukhuset. Familjen vill inte uppge sitt namn för att inte oroa släktingarna hemma i Sverige.

Såg sin son förgiftas

– Min son började må illa cirka 30 minuter efter att han andats in röken. Nu börjar det bli bättre, men läkaren vill hålla koll på hans andning under natten. Vi har fått mycket bra hjälp, säger pappan.

I dag väntas alla barn få lämna sjukhuset.

Klorgas kan ge kraftiga andningsbesvär och lungskador. Vid riktigt höga halter är gasen livshotande.

Eva Boss Kristina Edblom