Lär dig allt om Hollands ölkultur

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
Ölkylen hos Monks Café är mer än välfylld. Nu stundar holländsk ölfestival.
Foto: Andreas Bardell
Ölkylen hos Monks Café är mer än välfylld. Nu stundar holländsk ölfestival.

Kampsport, rökt ost, coffeeshops och eurodiscobandet 2 Unlimited. Holland är känt för mycket. Men vad kan du om deras ölkultur? Häng med när Monks Café lär oss allt om holländsk öl.

Hej Daniel Olderius, bartender på Monks som för andra året i rad kör holländska ölveckor. Varför?

- För att Holland är ett land som är förbisett av många när det gäller ölkultur. I år har vi valt att blanda in lite fransk elegans i det hela så det blir inte bara holländsk öl.

- De flesta kan nämna Heineken, Amstel och Grolsch men det finns så mycket mer. Och just de tre sorterna är inte världens roligaste öl.

Så vilken är världens roligaste öl?

- Det är som att fråga vilken som är världens roligaste mat. Det går inte att svara på.

Vilka ölsorter kommer vi att hitta hos er?

- Allt från välhumlad blond till opastöriserad öl. Holland har många intressanta mikrobryggerier som inte exporterar i någon större skala och det är de som vi vill lyfta fram.

Hur väl står sig Sverige i förhållande till Holland ölmässigt?

- Mikrobryggerimässigt står vi oss väldigt bra. Det finns många städer i Sverige med intressanta bryggerier; Nynäshamn och Västerås till exempel.

Den holländska ölen har relativt hög alkoholhalt.

- Ja, det är tradition i den delen av ölvärlden. Det är inte som elefantölen här hemma som man dricker för att kröka sig fördärvad. I Holland använder man sig av mycket malt när man brygger öl vilket ger en högre alkoholhalt.

Serverar ni holländsk mat också?

- Nej, det räcker med ölen. Den är ju nyttig, massor av viktiga vitaminer och kolhydrater! Men allvarligt så har vi en jättegod hummersoppa som passar bra till den holländska ölen.

Lovisa Madås

Allt om Stockholm

Läs mer och tyck till!

Fakta:

Foto: Colourbox

Mer öl i stan:

Publicerad: