”Otroligt att det är de”

Av: Pelle Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets avslöjande skakar vänner och förlag

Alexander och Alexandra Ahndoril blev totalt överrumplade när Aftonbladet knackade på och avslöjade dem som författarna bakom pseudonymen Lars Kepler.

– Både de och vi blev helt tagna på sängen, säger Bonniers litterära chef Jonas Axelsson.

– Vi hade tänkt att deras identitet skulle avslöjas på ett helt annat sätt. Av oss.

Aftonbladet löste Keplergåtan.
Aftonbladet löste Keplergåtan.

Telefonerna gick varma på Bonniers förlag i går. Det har länge spekulerats i vem som skrivit succéboken ”Hypnotisören” som kom ut för ett par veckor sedan och redan getts ut i 28 länder. Att författaren Lars Kepler är en pseudonym har inte varit någon hemlighet.

I går kunde Aftonbladet avslöja de verkliga författarna: paret Alexander och Alexandra Ahndoril gömmer sig bakom det påhittade namnet.

På eftermiddagen bekräftade Albert Bonniers förlag uppgiften.

– Det fanns i det läget bara en väg att gå, konstaterar Jonas Axelsson. När nu Aftonbladet kunde avslöja namnen var det viktigt att inte längre spela ett spel utan bekräfta detta.

Knackade på i stugan

Ingen hade dock räknat med att avslöjandet skulle ske som det gjorde. På måndagskvällen knackade Aftonbladet på i parets sommarstuga i Halland. Med boken i handen och en önskan om en kommentar.

Alexander Ahndoril såg mycket förvånad ut. Han ursäktade sig med att det var sent och bad oss återkomma på förmiddagen i går. Alexandra bidrog med ett telefonnummer.

I går svarade de inte på numret, men meddelade via sms att de tyvärr inte kunde ge några kommentarer eftersom de hastigt måste åka till Stockholm.

– Det är komplett omöjligt att nå dem, uppger förlaget och uttrycker sin beundran över att Aftonbladet ändå lyckades hitta dem.

– Nu måste de hitta en paus i tillvaron, stanna upp och tänka efter. Om några dagar kommer de att träda fram.

Enligt Jonas Axelsson har Alexander och Alexandra den senaste tiden varit medvetna om risken att avslöjas.

– Men ingen trodde att det skulle ske så här snart. Men vi har ju följt gissningarna, vilka varit betydligt mer omfattande än vad vi hade trott.

Blev inte glad

Paret Ahndoril har själva valt att skriva succéboken under pseudonym, men har hela tiden sagt att de aldrig skulle neka om deras rätta identitet avslöjades.

– Vi på förlaget hade faktiskt en plan för att själva avslöja deras namn, berättar Jonas Axelsson som medger att han ”inte blev glad” när han i går natt informerades om att Aftonbladet hittat personerna bakom Lars Kepler.

– När och hur vi skulle presenterat dem vill jag inte berätta.

Renoverat i sommar

Det är ytterst få personer som känt till vilka som dolt sig bakom Lars Kepler.

– Det är helt otroligt att det är dom, säger en av grannarna i Halland.

Där har paret varit hela sommaren tillsammans med sina tre barn. De har en gammal fastighet som tillhört Alexandras mormor Junis.

– De har renoverat i sommar, säger grannen. Nu förstår jag att de har råd med det. Nio miljoner bara i förskott på boken.

Alexandra har dessutom berättat för honom att hon aldrig brukar ta datorn med till sommarstället.

– Men i år hade hon den med sig sa hon. De skriver naturligtvis på Lars Keplers nästa bok.

Publicerad: