Ukraina bestulet på mål mot England

avAndreas Lundin

Bollen var över mållinjen – men domarna såg inte det

1 av 10 | Foto: TV4 SPORT EXTRA

Det här är situationen som kan bli EM:s största skandal. Ukrainas Marko Devic skjuter ett skott som går i mål innan John Terry hinner rensa undan bollen. Men ingen av domarna ser att bollen är över mållinjen. Situationen kan ha varit avgörande för utgången i Sveriges grupp.

Händelsen inträffade en timme in i matchen då Ukraina jagade en kvittering mot England. Marko Devic sköt ett skott som målvakten Joe Hart räddade, men bollen studsade i en båge vidare mot mål och John Terry slängde sig och rensade undan bollen på mållinjen. Det såg först ut som att den engelske mittbacken hann dit i sista stund, men på tv-bilderna syns gräs mellan bollen och mållinjen, vilket innebär att bollen var över mållinjen.

”Över med en meter”

Ingen av domarna, varken huvuddomaren, den assisterande eller straffområdesdomaren som stod precis intill bedömde att det var mål. Trots att Devic viftade vilt med armarna. Noterbart är att det dock kan ha varit offside på Ukraina i förstaläget.

Ukrainas förbundskapten Oleg Blokhin var rasande på domarna.

– Bollen var över med en meter, sade en mycket besviken Blokhin enligt AP efter matchen.

Engelsmännen var inte lika pigga på att prata om situationen:

– Det där struntar jag i, jag bryr mig bara om att vi gick vidare. Domaren dömer – 1–0 till oss, sa Joe Hart efteråt.

– Bollen var kanske över linjen, vi hade lite tur där, säger engelska förbundskaptenen Roy Hodgson.

England höll 1–0 matchtiden ut, Wayne Rooney målskytt i början av den andra halvleken, och segern innebär att England vann gruppen och möter Italien i kvartsfinal.

Ökar pressen på Platini

Detta är inte första gången som England är inblandade i en ”bollen över mållinjen”-situation. Vid VM 2010 sköt Frank Lampard ett skott mot Tyskland som gick i mål, men domarna såg inte att bollen var över mållinjen. Den här gången hade England domarna på sin sida. Steven Gerrard gjorde efteråt kopplingen mellan de två situationerna.

– För att lyckas i sådana här turneringar behöver man tur. I Bloemfontein hade vi inte det. Men om man arbetar hårt så förtjänar man det till slut, sade Gerrard.

Den nya skandalen lär öka pressen på Uefas ordförande Michel Platini att återigen se över frågan att ge domarna tillgång till videoteknik för att avgöra om bollen är över mållinjen.

Hemmanationen Ukraina hade behövt vinna för att nå kvartsfinalen.

ARTIKELN HANDLAR OM