Barneviks advokat slår idag tillbaka

Publicerad:

NYHETER

– Percy Barnevik har blivit förföljd sedan i februari

Helt främmande.

Så har vänner och medarbetare reagerat på sexanklagelserna.

– Detta är en privat och olycklig sak för Percy, en förföljelsekampanj, säger Sven Sandström, en av hans äldsta vänner och VD för välgörenhetsorganisationen Hand in hand.

Sven Sandström har en bakgrund inom Världsbanken och lärde känna Percy Barnevik under de årliga ekonomimötena i schweiziska Davos på 70-talet. Han landade i förmiddags i London från en tjänsteresa i Afghanistan och informerades då om kollegans gripande.

Kan detta påverka välgörenhetsarbetet med Hand in Hand?

– Min kommentar är att detta inte påverkar vårt arbete. Det här är inget nytt utan en kampanj som drivits av en person.

Andra i Barneviks närmaste nätverk reagerar på samma sätt.

– Det låter osannolikt. Han är en av de mest korrekta personer jag känner, säger Nils Ingvar Lundin, före detta informationsdirektör på Investor och i många år Barneviks närmaste man.

Nils Ingvar Lundin bor numer i Frankrike men befann sig i morse i Sverige när nyheten kom att Percy Barnevik gripits för sexbrott i London.

– Helt otroligt, var hans spontana kommentar.

Han är  den som stod Percy Barnevik närmast under åren det stormade som mest kring de 800 pensionsmiljonerna från ABB.

– Detta är så främmande för hans person. Anklagelserna stämmer inte med hans personlighet på något sätt. Det har bara varit jobb och plikt så detta är helt osannolikt.

På liknande sätt togs nyheten emot av Barneviks välgörenhetsorganisation Hand in Hand som hjälper kvinnor och deras familjer ur fattigdom med microlån som uppmuntrar till företagande.

– Det hela verkar helt befängt, säger Charlotte Bohman, generalsekreterare för Sverigekontoret.

Är det som hänt jobbrelaterat?

– Naturligtvis har det inte med jobbet att göra, säger hon.

Nils Ingvar Lundin instämmer i Barneviks beskrivning av att offentliga personer lätt drabbas av stalkers men känner inte till det aktuella fallet som Barnevik refererar till som en "gammal historia".

– Men jag känner till andra som blivit förföljda, bland annat en känd utländsk seglare. Vart han än kommit i världen har en viss kvinna stått på kajen, så detta med stalkers finns överallt och de kan bli aggressiva.

Barnevik har varit ganska frispråkig i sina kommentarer kring anklagelserna. Hur tolkar du det?

– Om detta är något han utsatts för under en längre tid så tycker han nog att det är oerhört obehagligt.

Sexbrott anses vara det värsta som kan hända en företagare, och då har det ändå stormat en del kring Barnevik under åren.

– Ja, men det var inga fel han gjorde under åren med pensionspengarna. Percy Barnevik är en mycket stabil och solid person, så långt från skandaler man kan tänka sig.

Barneviks advokat Sean Williams på advokatbyrån Hallinans i London gick i eftermiddag ut med ett formellt uttalande kring gripandet.

"Herr Barnevik besökte igår Belgravias polisstation efter ett avtalat möte, för att informeras om detaljerna i anklagelsen. Saken förnekas bestämt då han varit offer för trakasserier sedan februari 2012."

Enligt advokatens kommuniké räknar Barnevik, efter polisutredningen, med att hans namn helt avförs från utredningen.

Publicerad: