Leila, 25, anfölls på Tahrirtorget

Av: Nivette Dawod

Publicerad:

NYHETER

”Jag var så chockad att jag inte kunde göra motstånd”

ANFÖLLS ”Jag har varit på torget flera gånger och aldrig känt mig otrygg. Men den här gången var det annorlunda”, berättar Leila.
Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
ANFÖLLS ”Jag har varit på torget flera gånger och aldrig känt mig otrygg. Men den här gången var det annorlunda”, berättar Leila.

KAIRO. Hundratals demonstrerade i frihetsfesten på Tahrirtorget i onsdags.

Men för svenska Leila, 25, blev festen en mardröm – precis som för flera andra kvinnor.

– Jag kände hur mobben drog mig i håret och tog mig på brösten, berättar hon för Aftonbladet.

Leila är en svensk student med arabiskt ursprung som bor i Kairo tillsammans med flera vänner. Alla pluggar i staden och har under det senaste året följt egyptiernas folkuppror mot Hosni Mubaraks stenhårda regim. De har varit på Tahrirtorget ett par gånger och gick dit i går som en stor grupp vänner.

– Jag har varit där flera gånger och aldrig känt mig otrygg. Men den här gången var det annorlunda, berättar Leila.

Folkmassan var massiv. Gänget splittrades och kvar blev Leila och hennes två tjejkompisar. Vid 19.30-tiden omringades de plötsligt av en grupp män som började ta på dem.

”Skrek och grät”

Den ena kvinnan, som kallas Heather i en intervju med sajten Bikyamasr, slog tillbaka mot en av männen.

Då attackerade de.

– Jag kände massor med händer som drog mig i håret och tog mig på brösten. Jag skrek och grät. Till slut orkade jag inte mer och började blunda, och tänka på hur jag skulle ta mig därifrån, berättar Leila.

När Aftonbladet träffar henne i Kairo dagen efter folkfesten är hon fortfarande skakad av händelsen.

– Jag var så chockad att jag inte kunde göra motstånd. De bara fortsatte – och försökte stoppa fingrar innanför byxorna.

Till slut började hon skrika åt männen på arabiska. Det blev ropet på hjälp.

Tröstat varandra

En annan grupp män hoppade på mobben, skapade en säkerhetsring runt Leila och hjälpte henne till tunnelbanan så att hon kunde ta sig hem.

För hennes vän Heather gick det värre. Mobben fick av hennes byxor när de attackerat henne till marken, berättar hon för sajten.

Hon räddades till slut av en kvinna och en man.

Vännerna har tröstat varandra under dagen – men inte sökt polishjälp.

– Det gör man inte i det här landet. De hjälper inte, säger Leila.

De är dock inte ensamma.

Sajten Harassmap sammanställer var sexuella trakasserier har skett i Kairo genom sms och samtal från utsatta kvinnor. Nästan 600 rapporter har lämnats in sedan sajtens aktivitet började registreras under 2011. Problemet med kvinnor som attackeras har enligt demonstrantrörelser på sociala medier ökat sedan 25-januaridemonstrationerna började förra året. Årsdagen av revolutionen var inget undantag, även om statistik saknas över hur många kvinnor som fått utstå attackerna.

”Händer inte bara turister”

Bland kommentarerna på Harassmap förutsätts ofta att kvinnorna varit blonda turister, klätt sig utmanande eller varit på ”fel ställe".

– Vi ser alla tre ut som arabiska kvinnor. Vi pratar arabiska. Det här händer inte alls bara turister. Jag tror att det är ett sätt att skrämma kvinnor från demonstrationerna, säger Leila.

Fotnot: Leila och Heather är fingerade namn.

Publicerad: