Succéskötaren: ”Den bästa känsla jag känt”

Avslutade med seger innan resan till USA: ”Rätt beslut”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: ATG
Här skickar Jonas Oscarsson sitt körspö all världens väg när han vinner sitt första lopp någonsin med passhästen Mamba.

Jonas Oscarsson, 18, lämnar snart Sverige för drömjobb i USA.

Under onsdagskvällen tog han första kusksegern - överlägsen stil.

– Avslutet blev det absolut bästa, säger han.

Den unga hästskötaren, som charmat stora delar av trav-Sverige, har inte kört många lopp i sin relativt korta travkarriär.

Snart lämnar Jonas Oscarsson, 18, sin arbetsgivare och mentor Joakim Lövgren, proffstränare på Jägersro, för att förverkliga en dröm: travjobb i USA.

Hos Åke Svanstedt.

– Det ska bli ett sånt jäkla äventyr, säger han.

”Kroppen exploderade...”

Lövgrens ”avskedsgåva”? Under onsdagskvällen fick Jonas sitta upp bakom passhästen Mamba, som han haft hand om sedan första dagen han kom till tränaren, i ett lopp på Jägersro.

– Så fort startlistan kom så hade jag en dröm om att det skulle bli exakt som det blev. Efter värmningen hade jag inte så bra känsla, för han hade galopperat när jag testade att volta med honom. Men jag sett mig ner helt tyst för mig själv och tänkte; nu jäklar kör vi här.

Jonas klarade starten, körde på säkerhet till en början - sedan fram utvändigt om ledaren.

– Jag såg att han i ledningen vill köra där. Men 700 meter från mål kollade jag bakåt och ingen hade något kvar. Det hade inte ledaren heller. Jag hade allt kvar. Det är den bästa känsla jag känt. I drömmen så hade jag bestämt att jag inte skulle göra segergest, men man vill ju göra det och över mållinjen exploderade kroppen, allt var så regisserat, allt blev som jag tänkt. Den största dagen i mitt liv är när Zara Kronos vann E3-finalen, men det är här är nog samma. Varje människa i världen borde få uppleva det här.

”Tanken är att vara där ett år”

Vad säger du om chanserna som Lövgren ger dig här på slutet? 

– Jag är oerhört tacksam för det. Jag sa det till honom efter loppet i går, vi snackade bara han och jag, han tyckte jag förtjänat det. Det har varit så känslosamt hela min tid härnere, men det känns som jag gjort rätt beslut. Avslutet blev det absolut bästa. Vi avslutar som vi varit hela tiden, så vi skiljs inte som ovänner, det känns otroligt skönt för mig, det är ju här jag blev ett namn inom travet.

Jonas Oscarsson slutar hos Joakim Lövgren 10 februari.

– Sen drar jag till USA 16 februari. Först är det Florida som gäller, där Åke Svanstedt har hästarna på vintrarna. Mitt mål är att jag ska trivas där och vara där under tävlingssäsongen. Min tanke är att vara där ett år, sen vill jag tillbaka till Sverige, det är där jag här hemma.

På lördag kör Jonas Oscarsson Lövgrens Lipari i ett lopp på Åby.

Publicerad:

LÄS VIDARE