Bra skola nyckeln till framgång

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Stockholm. Årets fredspristagare, indiern Kailash Satyarthi och pakistanskan Malala Yousafzai, är överens om att bra skolundervisning är nyckeln till en bra framtid för alla barn i världen.

Vid en presskonferens på Nobelinstitutet i Oslo på tisdagen beskrev de sig skämtsamt som far och dotter.

– Jag är så stolt över henne och lycklig över att få dela priset med henne, sade 60-årige Satyarthi om sin 17-åriga "dotter" Malala.

Världens hittills yngsta Nobelpristagare sade att det inte känns pressande att få utmärkelsen utan tvärtom inger styrka och känns uppmuntrande.

Malala var nära att få plikta med sitt liv för sin kamp för flickors rätt till skolgång, när talibaner 2012 attackerade hennes skolbuss. Hon fick vård för sina allvarliga skador i Storbritannien, där hon nu bor med sin familj och där hon går i skola.

Vill återvända

Trots det hon var med om vill hon återvända till Pakistan.

– Min dröm är att se att alla barn i Pakistan får utbildning, en bra utbildning som är gratis, sade hon.

Men hon talade inte bara om barnen i sitt hemland.

– Tänk så många barn i världen som inte frågar efter en Iphone eller Ipad, det enda de ber om är en bok och en penna, som skulle förändra deras framtid, förändra deras liv, sade Malala.

Dåligt samband

Satyarthi, som lämnade sitt jobb som elingenjör 1980 för att bilda Indiens största gräsrotsrörelse för barns rättigheter, framhöll sambandet mellan fattigdom, barnarbete och utbildning - ett samband som måste brytas.

– De flesta heltidsarbetande barn finns i familjer utan arbete. Barnen är den billigaste arbetskraften och lättast att utnyttja, så det är de som föredras, sade han.

Han vill göra konsumenterna medvetna om att de har makt att motverka barnarbete. Konsumenterna kan avgöra om varorna de köper är tillverkade på ett sätt som tar hänsyn både till miljön och arbetarna.

TT

Publicerad: