Mejla

Eva Franchell

Verkliga hjältar finns knappast i Rosenbad

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Syster Marianne, 89, syster Karin, 56, och syster Ella, 91, på Alsike kloster är verkliga hjältar. I kväll får de pris för sin livsgärning.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Syster Marianne, 89, syster Karin, 56, och syster Ella, 91, på Alsike kloster är verkliga hjältar. I kväll får de pris för sin livsgärning.

LEDARE

De finns inte i riksdagen heller. Nog för att många av oss sliter, men hjältarna syns sällan i politiska korridorer eller ens på våra tidningsredaktioner.

De verkliga hjältarna finns i stället i Alsike kloster där nunnorna öppnar sin dörr och erbjuder en fristad för människor på flykt. Nunnorna har tagit emot flyktingar i 35 år, dygnet runt, året runt. I dag är syster Marianne 89 år och syster Ella är 91, men de fortsätter ändå oförtrutet.

I kvällens TV4-program om Svenska hjältar får nunnorna ta emot pris för sin livsgärning.

Iskallt vatten

En verklig hjälte dyker ner i iskallt svart vatten för att rädda ett drunknande barn. Förra året gjorde Cathrin Levander och Tobias Jakobsson just det. De dök ner i Fyrisån i Uppsala och lyckades med gemensamma krafter lyfta upp barnvagnen med den fastspände 2-åringen Robin ur vattnet. Pojken överlevde.

De får pris i kväll precis som Marwa Karim, flickan som mobbades under hela sin uppväxt. Hon kallades apa, hårboll och äcklig, om någon råkade nudda henne sa de högt att de genast måste gå och tvätta sig. Efter flera år vågade Marwa berätta om mobbningen för sin mamma, det blev vändningen. I dag driver Marwa en blogg som stöttar mobbade barn och ungdomar.

Civilkurage

Alla kan dock inte få pris i kväll. De flesta hjältar utför också sina stordåd utan någon som helst tanke på prisbucklor, ära och berömmelse.

Vi borde tacka vardagshjältarna, menar DN:s ledarskribent Erik Helmerson. Vi borde visa tacksamhet mot dem som vågar ställa sig i vägen för våldet, skriver han. Kristdemokraterna brukar vara inne på samma linje. Civilkurage är att stoppa våldsmän.

Erik Helmersons exempel är den tyska studenten Tugce Albayrak som försökte stoppa två våldsmän och själv blev dödad. Ingen ska förringa hennes insats, men mod är inte alltid att ta strid. Vi ska akta oss för att uppmuntra den amerikanska lättheten att gripa in i våldsamma situationer. Sådana ska framför allt hanteras av polisen.

Jobbar i kväll

Däremot kan vi helhjärtat hylla modet hos de brandsoldater som gick tillbaka in i elden för att rädda en medmänniska. I kväll får de pris och Erik Helmerson kan följa hjältegatan i tv om han vill. Ta fram näsduken bara, det är rörande historier vi får ta del av.

Låt oss också hylla de hjältar som inte finns på plats. De jobbar också i kväll, fast på akutmottagningar, äldreboenden, polisstationer och brandstationer. Alldeles oavsett vad som händer i regering och riksdag arbetar de oförtrutet vidare. Många kommer att prata om välfärden i valet. Vi borde stanna upp en stund för att hylla dem som utför den.

Sedan får vi hoppas att valet i vår kan handla lite mer om villkoren för dessa vardagshjältar och lite mindre om turerna runt Rosenbad.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN