Budgetsatsning: 10 000 fler sommarjobb för unga

avJonathan Jeppsson

Regeringen satsar 170 miljoner på unga i kommande vårbudgeten.

Bland annat ska 10 000 fler gymnasieungdomar få sommarjobb, genom satsningen som kommit till i en uppgörelse med Vänsterpartiet.

– I dag är det många unga som inte har de kontakter man behöver ha för att få ett sommarjobb, säger Ulla Andersson (V).

I vårändringsbudgeten gör regeringen en satsning på 170 miljoner kr på jobb, kultur och idrott för unga. 100 miljoner går till 10 000 extra sommarjobb för ungdomar som slutat nian eller går i ettan och tvåan i gymnasiet. Satsningen har tillkommit genom en uppgörelse med Vänsterpartiet.

– I dag är det många unga som inte har de kontakter man behöver ha för att få ett sommarjobb. Det är tänkt att gå till ungdomar som inte har samma möjlighet att få ett sommarjobb på egen hand, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

– Känslan av att man får ta ansvar, att man blir sedd och bekräftad. Och sen när lönen väl kommer och allt man planerat att göra för den - jag tror att de flesta minns den känslan, säger Ulla Andersson.

Foto: Björn Lindahl
Ulla Andersson (V)

”Viktigt med ett bra sommarlov”

50 miljoner kronor går också till en satsning på förlängda öppettider och fler aktiviteter på fritidsgårdarna.

– Problemet i dag är ju att många unga inte kan åka på semester för att deras föräldrar inte har pengar, helt enkelt. Därför är det viktigt att sommaren blir ett bra sommarlov även om man har föräldrar som inte kan åka iväg på semester, säger Ulla Andersson.

Börjar gälla till sommaren

Pengarna till sommarjobb kommer att fördelas via Arbetsförmedlingen och satsningen börjar gälla till sommaren.

– Det är kommunerna som kommer genomföra den här sommarjobbssatsningen. Tanken är att man ska kunna jobba inom till exempel äldreomsorgen, förskolan eller parkleken.

I paketet ingår också en satsning på extra stöd till kultur och idrott för unga på sammanlagt 20 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM