Eleverna ska inte få styra i klassrummet

Replik från Anna Ekström om debatten om mobilförbud

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Kristian Pohl
Med regeringens förslag om mobilförbud får läraren kontroll över klassrummet, skriver gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.

REPLIK. Socialdemokraterna vill ha ett mobilförbud i klassrummen. Vi är oroliga över att många lektioner störs av att elever håller på med mobilerna i stället för att koncentrera sig på undervisningen.

När Skolverket frågade Sveriges lärare var det två av tre som sa att deras lektioner varje dag stördes av att elever chattade, skickade sms eller höll på med spel.

I dag kan en lärare säga att eleverna måste lägga undan mobilerna om det finns ordningsregler eller om mobilerna stör. Vi vet att det ofta leder till tjafs och tjat. När lärare måste förklara varför de säger nej till mobilerna så tar det dyrbar tid och kraft från undervisningen.

Vårt förslag om mobilförbud innebär att vi vänder på ordningen. Vi tycker att utgångspunkten ska vara att mobiler inte ska vara framme på lektionerna men att läraren ska kunna säga ja till mobiler.

Det är alltså med vårt förslag läraren som bestämmer i klassrummet. Du och dina lärarkollegor kommer att kunna fortsätta arbeta på det sätt som ni bedömer är bäst.

Mobiler kan vara jättebra, till exempel om eleverna vill fotografera något viktigt som läraren skrivit på tavlan eller smartboarden, eller om en elev har diabetes och håller koll på blodsockerhalten med hjälp av en app.

Du ger i din artikel flera bra exempel. Men mobiler kan störa undervisningen och koncentrationen. Och elever eller föräldrar ska inte behöva stå för kostnaden för mobiler om de används i undervisningen.


Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM