Theresa May efterträder David Cameron

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

Theresa May, 59, blir Storbritanniens nästa premiärminister.

David Cameron kommer att lämna in sin avskedsansökan till drottning Elizabeth II på onsdag.

– I en tid av ekonomisk och politisk oro måste vi vara beredda att kompromissa. Tillsammans ska vi bygga ett bättre Storbritannien, sa Theresa May vid ett tal efter beskedet.

Styret över Storbritannien kommer att lämnas över från David Cameron till Theresa May på onsdag.

Tidigare under måndagen blev det känt att Andrea Leadsom hoppar av partiledarvalet i det konservativa Torypartiet. Därmed öppnades vägen upp för Theresa May, inrikesminister sedan 2010, att bli ny brittisk premiärminister efter David Cameron.

– Vi behöver ett starkt ledarskap nu, med starkt stöd i partiet. Jag lämnar därför kampanjen och ger mitt fulla stöd till Theresa May, sa Andrea Leadsom.

Theresa May kampanjade för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU inför brexitomröstningen den 23 juni.

"Ska bygga ett bättre Storbritannien"

David Cameron har under måndagen gratulerat Theresa May på telefon, skriver The Telegraph. På en presskonferens vid 18.30-tiden, svensk tid, gjorde hon ett kort uttalande.

– Vi behöver ett förståndigt ledarskap. I en tid av ekonomisk och politisk oro måste vi vara beredda att kompromissa, sa hon.

Även om Theresa May var för att Storbritannien skulle stanna i EU kommer hon inte driva den frågan nu.

– Det kommer inte att göras några försök att stanna kvar i EU, det kommer inte att göras några försök att komma in bakvägen, ingen andra omröstning, har hon tidigare sagt, enligt AFP.

Hennes plan är att påbörja formella samtal om utträdet ur EU i slutet av året, som tidigast. Detta trots att Bryssel vill snabba upp förfarandet.

I sitt uttalande på måndagskvällen återkom Theresa May till detta. Hon sa att hennes mål är att förhandla fram den bästa möjliga lösningen för Storbritannien för att "skapa en ny roll för oss i världen".

– Brexit betyder brexit. Vi behöver ena landet och vi behöver en stark, positiv vision för landets framtid – en vision om ett land som inte enbart arbetar för ett fåtal privilegierade, utan för alla.

– Tillsammans ska vi bygga ett bättre Storbritannien.

Håller ett sista kabinettmöte

Vid ett tal utanför 10 Downing Street hyllades Theresa May av David Cameron under måndagseftermiddagen.

– Jag är oerhört glad över att Theresa May blir nästa premiärminister, sa han, enligt The Telegraph, och fortsatte med att beskriva henne:

– Hon är stark, kompetent och mer än kapabel att ta över rollen som premiärminister.

David Cameron framhöll samtidigt att det "absolut var det bästa beslutet" av Andrea Leadsom "att kliva åt sidan". Han kommer att hålla sitt sista kabinettmöte på tisdag och lämna in sin avskedsansökan till drottning Elizabeth II på onsdagen.

– På onsdag kommer jag att närvara vid underhusets premiärminister-utfrågning och efter det tänker jag gå till slottet och erbjuda min avskedsansökan, då kan vi ha en ny premiärminister i byggnaden bakom mig på onsdag kväll, sa han utanför 10 Downing Street, enligt AFP.

Efter att han formellt lämnat sin position kommer Theresa May i sin tur ha ett möte med drottningen – och traditionsenligt erbjudas möjligheten att bilda regering.

Ger sitt fulla stöd

Andrea Leadsom och Theresa May stod mot varandra som de två sista kandidaterna i kampen om att ta över som partiledare för Torypartiet – efter att David Cameron meddelat att han inte är lämpad att leda landet efter folkomröstningen om brittiskt utträde ur EU.

Egentligen var det tänkt att den nya partiledaren skulle väljas i början av september. Men i och med att Andrea Leadsom nu har hoppat av valet, och dessutom ger sitt fulla stöd till Theresa May, har processen skyndats på.

Andra kvinnan efter Thatcher

Andrea Leadsom tackar för det stöd hon fått efter beslutet att hoppa av partiledarkampen på Twitter.

"Jag tror att mitt beslut är bäst för landet och för vår ekonomi och jag önskar Theresa framgång!", skriver hon.

David Cameron lämnar sin post efter sex år, två månader och två dagar.

Theresa May blir landets andra kvinnliga premiärminister. Margaret Thatcher, som hade ämbetet mellan 1979 och 1990, är den hittills första och enda kvinnan.

Lena Karlsson, expert på Storbritannien vid Utrikespolitiska institutet, berättar för TT att även om Theresa May ofta framstår som en politiker med hårda nypor har hon en annan sida.

– Hon försöker profilera sig med frågor om sociala klyftor och klasskillnader och kvinnofrågor. Jag tror att hon markerar mycket att det blir ett skifte, säger hon till nyhetsbyrån.

Theresa May föddes i Eastbourne och hennes far var kyrkoherde. För några år sedan berättade May att hon diagnostiserats med typ 1 diabetes.

Publicerad: