Vi bönder knäcks av den importerade maten

Bonden Anette Gustawson: Priset måste höjas – det är ohållbart att ha en sådan konkurrens

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Importerat kött innehåller antibiotika i högre grad än det svenska – vilket är en hälsofara för alla människor eftersom det ökar vår resistens mot läkemedlet, skriver debattören.
Importerat kött innehåller antibiotika i högre grad än det svenska – vilket är en hälsofara för alla människor eftersom det ökar vår resistens mot läkemedlet, skriver debattören.

DEBATT. Bra jobbat svenska konsumenter, ni väljer oftare nu än förr svenskt kött när ni väl köper kött, tack. Ser dock fortfarande detta enorma utbud av importerade livsmedel i butikshyllor, på restauranger och i det offentliga köket som tränger undan våra inhemska råvaror. Oftast på grund av ett betydligt lägre pris.

Att köpa till exempel en importerad ost just för att den är billigare än den svenska är lite som att kissa på sig, det värmer för stunden – sen får man stå för konsekvenserna.

Jag vet att konsumenten vet hur det ligger till, jag vet att konsumenten bryr sig. Dock är det alldeles för lätt att tänka på värmen för stunden när man står där i kött eller ostdisken och förhandlar med sig själv. Att det kommer en kyla efteråt förtränger man lätt, tyvärr.

För att inte tala om vad som köps in och serveras på restauranger och offentliga där det är mer anonymt och man inte ens får möjlighet att som gäst bestämma om man tänker kissa på sig eller inte.

De offentliga i min hemkommun Norrtälje håller på att bli torra, det är en bit kvar men går åt rätt håll. Många kommuner har denna process framför sig, lika bra att sluta skjuta upp den.

För att hjälpa till i denna process så krävs det en snabb förändring. Svenskt kött, mejeri och vegetabilier måste bli billigare än det importerade och det ska inte ske på bekostnad av priset på det svenska.

Oavsett om efterfrågan blir högre på det svenska så finns det inte utrymme med dagens kostnadsläge att priserna på svenskproducerat sjunker, för det innebär ju då att vi som primärproducenter får ännu lägre pris, trots samma kostnader.

Det säger sig självt att det är en ohållbar ekvation. Så det måste till något som jag valt att kalla konsekvenskostnad på det importerade, det måste till ett rejält påslag när grossisterna väljer att plocka in det.

Påslaget ska vara en kostnad, eftersom vi för varje bit importerad biff eller ost förlorar en bit svensk biologisk mångfald. Vi förlorar en bit produktiv gräsyta som binder in kol som är positivt för klimatet. För varje importerad biff, mejeriprodukt eller vegetabilier så förloras arbetstillfällen men framförallt:

För varje importerad biff, ost, fläskbit eller lamm är vi med och spär på antibiotikaresistensen, som är ett enormt hot mot mänskligheten.

Hur vi ska räkna ut den specifika samhällsnyttan av att välja svenskt kött, är en formel jag överlåter åt Chalmers att räkna ut.

Den extra inkomst samhället skulle få från importerat livsmedel måste gå till rätt ändamål.

En viss del till vården för att ta hand om alla problem med antibiotikaresistensen, en del till Försäkringskassan för förlorade arbetstillfällen och en del till oss bönder som blir utkonkurrerade. Vi bönder fyller en otroligt viktig pusselbit i vår överlevnad då det är mat vi producerar – alla måste äta.

Jag förstår att ni tycker att detta verkar besvärligt, men det är bara besvärligt precis under tiden vi ska vänja oss av med att kissa på oss. När de svenska råvarorna inte konkurreras ut på grund av priset så kommer vi inte behöva fördela pengarna längre.

Ingen kommer vara villig att betala det enorma pris som det importerade faktiskt kommer landa på, när man tar hänsyn till konsekvenskostnaden.

Många handlare gör vad de kan för att få kunderna att välja svenskproducerat redan i dag, skyltar och informerar, men hävdar fortfarande att kunden måste få ha ett val. Jag är inte lika övertygad.

Jo, de måste få ha ett val, men det är inte värmen för stunden som ska ligga till grund för detta val. Vi måste få människor att känna den sköna känslan av att vara varm och torr även i framtiden. Det behövs bara lite hjälp i rätt riktning.

Kylan från att man kissat på sig måste komma omedelbart, då först är man redo för att ta steget till att bli torr. Svensk mat är inte för dyr, mat har aldrig varit så billig som den är nu. De allra flesta har råd att köpa bra mat, de som inte har det måste få hjälp från annat håll och inte på bekostnad av nedmontering av svenskt lantbruk.


Anette Gustawson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE