IS tar på sig polisattacken

avMartin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:

Terrorgruppen IS tar på sig attacken mot polishögskolan i Quetta, Pakistan, i går. Det meddelar de via sitt eget propagandaorgan, rapporterar Reuters.

Minst 59 människor dödades i dådet och över 100 skadades.

Det var på måndagskvällen som flera beväpnade män stormade in i polishögskolans lokaler i pakistanska Quetta. De tog flera hundra av eleverna som gisslan och först efter fem timmar lyckades den pakistanska militären frita de som fortfarande levde.

Överlevande har berättat att männen var klädda i något som såg ut som bombvästar när de klev rakt in i sovsalarna och började skjuta omkring sig.

Den regionala ministern Sarfraz Bugti säger att två av gärningsmännen sprängde sig själva och att den tredje sköts ihjäl av säkerhetsvakter.

Misstankar om annan grupp

På måndagskvällen sa en av militärens befälhavare att gärningsmännen misstänks ha kopplingar till en annan jihadistgrupp, Lashkar-e-Jhangvi, som står nära al-Qaida.

Misstankarna baserades på kommunikationen mellan de som utförde attackerna och de som gav order.

I augusti drabbades Quetta av ett annat dåd, då 70 personer dödades på ett sjukhus. Även då tog IS på sig ansvaret – men också en talibansk gruppering som kallar sig Jamaat-ur-Ahrar.

Vad som motiverade måndagens attack mot polishögskolan är ännu oklart.

 PLUS:  Terrorgruppen IS

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM