– De är nästan omöjliga att slå

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

OS mest dominanta lag kör över allt motstånd

Foto: TT

RIO DE JANEIRO. Fem raka guld och 43 raka segrar. 
Frågan är inte om OS mest dominanta lag kommer att vinna – utan med hur mycket. 
– Det finns nästan inget som är omöjligt, men att slå USA är nästan omöjligt, säger Spaniens stjärna Alba Torrens.

De har inte förlorat en OS-match sedan 1992 när de föll i semifinalen mot Ryssland. Faktum är att USA:s basketdamer är mer dominanta än herrarnas ”Dream Team”. 
Medan de största NBA-stjärnorna har tackat nej till OS har USA:s förbundskapten Geno Auriemma snarare tvingats sålla bland de bästa WNBA-spelarna.
Laget har fem raka OS-guld och i Rio går de för ett sjätte. Det finns inget som talar för att de inte ska lyckas. 
Redan i premiären mot Senegal slog laget rekord genom att vinna med den största segermarginalen i USA:s historia efter siffrorna 121-56. 
– Rekord är roligt att titta tillbaka på men oavsett resultatet är det vacker basket. Jag vet inte ens hur många poäng vi gjorde, 100 eller något, säger Sue Bird. 
I andra matchen kom nästa formbesked. Spanien är ett av Europas bästa lag och väntas gå långt i turneringen, men mot USA hade de inte en chans.

”Kommer med dragna vapen”

Ledningen var visserligen ”bara” 15 poäng i paus, men det blev till slut en ny storseger med 103-63. 
– Det finns nästan ingenting som är omöjligt, men att slå USA är nästan omöjligt, säger Spaniens stjärna Alba Torrens efter förlusten. 
– Om du inte spelar på 150 procent mot de här kvinnorna kommer de att vinna med 40 som i dag. Och om du spelar på 150 procent vinner de kanske med 40 ändå, säger Laia Palau. 
Amerikanskorna, som spred ut poängen över hela laget, har nu vunnit sina två första matcher men sammanlagt 105 poäng. 
– Det är inte lätt. Jag vet att resultattavlan får det att se lätt ut, men OS är inte enkelt. Alla länder vi spelar mot, speciellt i början, de kommer alltid mot oss med dragna vapen, säger Bird. 

Publicerad: