Imponerande Växjö slog Hammarby på bortaplan

avErik Wallskog

Det blev ingen tredje raka seger för Hammarby.

Nykomlingen Växjö chockade Bajen och vann med 2–1.

– Vi hade önskat att få ut mer av vårt anfallsspel, det var en tung förlust, säger Hammarbys tränare Ann-Hélen Grahm efter matchen.

Efter två segrar på lika många omgångar toppade Hammarby damallsvenskan. Men när Växjö gästade Hammarby IP på lördagseftermiddagen fick de grönvita inkasera sin första förlust.

Nykomlingen från småland dominerade händelserna under stora delar av matchen och efter en relativt odramatisk första halvlek kunde gästerna också ta ledningen efter paus. Anfallaren Anna Anvegård stoppade fram pannan på en inlägg från högerkanten som via stolpen letade sig in i Emma Holmgrens bortre hörn.

– I första halvlek var vi inte tillräcklig kompakta i försvarsspelet, så när vi vann boll var inte tillräckligt nära varandra. Då blev det mycket omställningar för våran del. Växjö är ett bra lag och när vi inte är så kompakta som vi vill vara duktiga med mycket rörlighet centralt. Vi blev bättre på det i andra, men tyvärr fick vi inte någon utdelning på anfallsspelet i stället, säger Ann-Hélen Grahm.

Anvegård tvåmålskytt

Fem minuter efter 1–0-målet fick Hammarbys landslagsmeriterade nyförvärv Elise Kellond-Knight göra debut. Australiensiskans inhopp gav Bajen direkt mer bollinnehav men de farliga chanserna uteblev.

– Det kändes som jag kom bra in i matchen. Jag försökte påverka och göra så att vi fick kontroll på matchen. Det är svårt att säga när man är på planen.

Men i stället för en kvittering kunde Anna Anvegård dubbla sin och Växjös målskörd när hon efter en tilltrasslad situation petade in 2–0 mellan benen på Emma Holmgren.

”Vill spela mer”

På stopptid blev det i alla fall lite nerv i matchen när Frida Sjöberg nickade in frispark från just Kellond-Knight, men närmare än så kom inte Hammarby.

– Det är tråkigt att vi inte vinner. Det andra målet de gjorde var riktigt tråkigt att släppa in, men det kändes ändå som vi slet för det i slutet och alla visade en bra inställning. Det känns bra att få göra en assist, men jag hade velat spela mer. Som spelare vill man alltid lira, men med tanke på att jag precis anslutet och bara gjort en full träning så är det full förståeligt att jag började på bänken, säger Kellond-Knight.

Två raka segrar

Växjö har under de första tre omgångarna av damallsvenskan nu vunnit över både Djurgården och Hammarby.

– Vi har höga ambitioner med vårt lag och har för avsikt att ta tre poäng varje match. Det är något vi jobbar för och något vi tror på. Förhoppningsvis kan vi bygga vidare på det här, säger Växjös tränare Pierre Fondin.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM