Tre gripna för misstänkt människohandel

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Insatsen skedde vid lunchtid på tisdagen. Arkivbild.

Polisen genomförde två tillslag på tisdagen. Tre män greps misstänkta för människohandel. De ska ha utnyttjat utländsk arbetskraft i restaurangbranschen i Arjeplog under ett halvårs tid.

Insatsen genomfördes i Piteå och Arjeplog vid lunchtid.

– Vi har varit inne på två olika platser och gripit sammanlagt tre personer, tre män, säger Patrik Ström, kommissarie vid polisen i Norrbotten.

Männen, som är mellan 30 och 60 år, misstänks för att ha utnyttjat arbetskraft inom restaurangbranschen i Arjeplog mellan april och oktober förra året. De misstänks för människohandel, grovt bedrägeri alternativt grovt ocker.

– Det innebär att man haft anställda under förhållanden som inte anses leva upp till avtal. De har haft anställningsvillkor som inte varit justa, både gällande ersättningar, boenden och andra omständigheter, säger Patrik Ström.

– Vi är väldigt nöjda med dagens insats.

Åklagare från riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i Stockholm leder ärendet. Enligt polisen rör det sig om en "handfull" personer som utnyttjats. Man vill inte uppge vilket land de kommer ifrån men säger att de inte är svenska medborgare och att de saknar uppehållstillstånd. De tre gripna är alla svenska medborgare.

Männen kommer att förhöras och sedan kommer åklagare att ta ställning till om de ska häktas före helgen.

– Samtliga nekar i förhör, säger Patrik Ström.

De utsatta personerna är sedan i oktober förra året omhändertagna och befinner sig på annan ort.