Kamrat (m) ska prisa arbetet

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu vill regeringen utse Sveriges bästa arbetare

Moderaterna utlyser en tävling som partiet hoppas ska engagera hela svenska folket:

Vem är Sveriges bästa arbetare?

Partiet flaggar med ett fint pris, lunch med självaste arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin. Även den som nominerade nationens bästa arbetare får följa med.

Foto: Urban Andersson
Sven-Otto Littorin.

Historiskt finns det gott om tävlingar av detta slag. Den jag först tänker på är givetvis den stachanovitiska rörelsen i Josef Stalins Sovjetunion.

Aleksej Stachanov var en kolgruvearbetare som år 1935 med egna händer bröt 102 ton kol på fem timmar och 45 minuter. Sedan bröt han 227 ton kol på ett skift. Det var en otrolig prestation - många tvivlar på att den är sann - som gav upphov till en massrörelse. Sovjetiska arbetare gjorde det till en ära att osjälviskt slita för nationen tills de stupade.

Sven-Otto Littorin låter förvånad när jag nämner Stachanov.

- Jag tror inte att Schlingmann (moderaternas partisekreterare) har tänkt så...

Anmäl på hemsidan

Tävlingen om "Sveriges bästa arbetare" är utlyst på partiets hemsida. Där framgår att det inte nödvändigtvis handlar om att bryta tonvis med kol eller järnmalm. Det kan också handla om en arbetare som alltid ställer upp för sina kamrater.

Tanken går då självklart till Mao Zedongs Kina och den fantastiske "järnmannen" Wang Jinxi.

En gång hoppade han ner i en cementblandare och rörde om med sin egen kropp så att de arbetssugna kompisarna inte skulle behöva vänta med att gjuta.

I staden Daqing finns i dag både Järnmannens torg, Järnmannens park och Järnmannens museum.

Väntar något liknande Sveriges bästa arbetare?

Mja, förstapriset - Sven-Otto Littorin - anlägger en mer blygsam ton.

Arbetets värde i fokus

- Det är en rolig grej...

Måhända har arbetsmarknadsministern inte hunnit reflektera över den oerhörda sprängkraft som finns i den här typen av tävlingar.

Tänk bara på "Marmormannen" i Polen, den unge muraren Birkut som på 1950-talet murade i sådan otrolig fart att han blev nationens hjälte och, ja, Polens bästa arbetare.

Vad hände med honom?

Jobbarkompisarna blev förbannade. De ville inte arbeta tills de stupade. De hettade upp en sten som brände sönder händerna på stackars Birkut. Så skildrade regissören Andrzej Wajda Marmormannens öde i en berömd film.

- Vi vill lägga ljuset på arbetets värde, säger Littorin.

Det är oklart vem inom moderaterna som kan ta åt sig äran för tävlingen. Idén kläcktes på ett internt idémöte och ligger i linje med moderaternas nya framtoning som "arbetarparti".

En arbetare är, enligt Littorin, en person som "utför ett arbete".

Sålunda kan även Svenska Handelsbankens verkställande direktör vinna tävlingen som "Sveriges bästa arbetare", även om Littorin säger att det nog inte blir så.

Något slutdatum för tävlingen är inte fastställt. Sveriges proletärer kan samlas på torgen, i byggfuttarna, på verkstadsgolven, i gruvornas omklädningsrum - överallt kommer den stillsamma och värdiga diskussionen att föras:

Kamrater, vem är Sveriges bästa arbetare?

Kamrater, vem ska få äta lunch med Sven-Otto Littorin?

Publicerad: