Klamydian ökar - trots kampanjer

Publicerad:
Uppdaterad:

Nästan 3000 fall i Skåne under 2007

ligg nu betala senare. Antal rapporterade fall av klamydia ökar över landet. – En del ungdomar tänker inte på vad som kan hända om tio år, säger Inga Velicko, epidemiolog på smittskyddsinstitutet.
Foto: peter Wixtröm/Katrin Jakobsson
ligg nu betala senare. Antal rapporterade fall av klamydia ökar över landet. – En del ungdomar tänker inte på vad som kan hända om tio år, säger Inga Velicko, epidemiolog på smittskyddsinstitutet.

I år har 22 610 personer smittats med klamydia.

2950 av dem finns i Skåne.

– Det ökar hela i hela landet i alla åldrar, säger Inga Velicko, epidemiolog på smittskyddsinstitutet.

gUMMIT Fortfarande säkrast mot könssjukdomen - förutom total avhållsamhet, alltså.

Kampanjerna avlöser varandra. Socialstyrelsen, RFSU, landstingen och Smittskyddsinstitutet har alla försökt stävja infektionen som inte syns men som kan få fruktansvärda konsekvenser i form av sterilitet – klamydian. Ändå ökar den i på de flesta ställen i landet.

– Det är en ökning i alla åldersgrupper men de mest drabbade är personer i åldrarna 15-24 år, säger Inga Velicko.

Hur stort är mörkertalet?

– Det kan vara stort eftersom klamydia är en infektion som oftast inte visar några symptom. Upp till 75 procent av kvinnorna kan vars symptomfria. Männen kan ligga på upp till 50 procent. Klamydian sprider sig då vidare och vidare och går inte att spåra.

Kan förra årets upptäckt av en ny variant av klamydia ha påverkat ökningen?

– Ja, en del. Men faktum är ändå att klamydian i sig ökar hela tiden.

Steril om tio år

Att infektionssjukdomen fortsätter att frodas och hitta nya värdar bland en del ungdomar kan enligt smittskyddsinstitutet bero på att det är svårt att se konsekvenserna av den.

– Man tänker inte på vad som kan hända om tio år, att man kan bli steril. Det är låg kondomanvändning bland ungdomar i dag, många har fler partners och ofta skyddar de sig inte då, säger Inga Velicko.

Bättring i Stockholm

Men det finns ljuspunkter. I Stockholm har 5088 personer smittats med klamydia under det första halvåret 2007 och det är en minskning med 900 personer jämfört med samma period 2002. Även syfilis visar på nedåtgående siffror i Stockholmsregionen, men den trenden följs inte av många andra län. I Örebro län hittades tre fall av infektionssjukdomen under 2007, en ökning från noll fall 2002. I Skåne registrerades 24 fall i år jämfört med inget fall för fem år sedan.

Så många sexuellt överförbara infektioner hittades i länet

Några siffror om könssjukdomar

Frida Sjödin

Publicerad: