Mamman: Om han klarar sig får han svåra hjärnskador

Av: Karin Östman, Kristina Edblom, Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:
Den 16-årige pojken ligger svårt skadad på intensiven, nedsövd och med respirator. På platsen för den brutala misshandeln samlades i går hans vänner och andra som ville manifestera mot våldet.
Foto: Foto: JIMMY WIXTRÖM
Den 16-årige pojken ligger svårt skadad på intensiven, nedsövd och med respirator. På platsen för den brutala misshandeln samlades i går hans vänner och andra som ville manifestera mot våldet.

Familj och vänner vakade i går vid 16-åringens sida på S:t Görans sjukhus. Han var medvetslös och andades med respirator.

–?Han är så skadad man kan vara utan att vara död, säger mamman.

Hoppet var litet bland de vänner och anhöriga som samlats på sjukhuset i går. Efter samtal med läkaren stod det klart att misshandeln varit så brutal att 16-åringen kommer att få men för livet –?om han klarar sig.

Går inte att operera

–?De har sparkat honom i huvudet tills han blev helt medvetslös. Om han överlever kommer han att få svåra hjärnskador, säger 16-åringens mamma.

När polisen kom till brottsplatsen vid ettiden natten till går var den misshandlade pojken medvetslös.

Han hade ingen puls. Först på S:t Göran sjukhus lyckades man få igång hans hjärta igen.

Sedan dess ligger pojken på intensivvårdsavdelningen, nedsövd och med respirator.

–?Han har stora blödningar och svullnader i hjärnan. Det går inte att operera, det skulle vara farligt, säger Anders Persson, informatör på S:t Görans sjukhus.

–?Hela familjen vakar vid hans sida. Det här är fruktansvärt jobbigt. Man kan knappast tro att det är sant, vart är världen på väg, säger en släkting.

På olycksplatsen tände ungdomar ljus och lämnade blommor.

”Snällast av alla”

16-åringens flickvän kom med ett stort fång röda rosor.

–?Vi har bara varit tillsammans i lite över en månad, men det har varit den bästa månaden i mitt liv. Jag saknar dig, skrev hon till pojkvännen.

Ingen kan förstå varför just 16-åringen skulle drabbas.

–?Han är den snällaste av oss alla. Jag förstår inte hur det kan vara han som ligger där inne, säger en av hans närstående.

I morgon är det den misshandlades 17-årsdag.

Publicerad: