Toppchefen misstänks för flera våldtäkter och ”regelbundet” koppleri

Av: Adam Westin, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Våldtäkterna och koppleriet som toppchefen misstänks för har skett mot en och samma person.

Utredningen mot mannen har pågått sedan i höstas.

– Koppleriet har skett regelbundet och tidsperioden är ganska lång. Så det rör sig om ett större antal tillfällen, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

Den 14 mars häktades en man i 50-årsåldern. Mannen är anställd vid Försvarsmakten och har tidigare varit hög chef för en grupp hos polisen. Han greps i sitt hem måndagen den 11 mars, och nekar till alla anklagelser.

Koppleriet har pågått mellan januari 2013 och maj 2018, enligt åklagaren.

– Det är ett ganska stort antal tillfällen. Det är svårt att säga hur många men det har skett regelbundet och tidsperioden är ganska lång. Så det rör sig om ett större antal tillfällen, säger Daniel Suneson, kammaråklagare vid City åklagarkammare i Stockholm.

1 av 3 | Foto: TT

”Finns skriftlig bevisning”

Hur koppleriet gått till, om det till exempel skett över internet eller på annat sätt, vill åklagaren inte gå närmare in på.

– Bevisningen består i dag av målsägarens uppgifter plus en del skriftlig bevisning. Vi har inte kommit så långt i förhören och utredningen att jag vill kommentera den offentligt, säger Daniel Suneson.

Utredningen inleddes då målsägaren anmälde händelserna under hösten 2018. Utöver kopplerimisstankarna är mannen också häktad misstänkt för våldtäkt, under år 2012.

– Det är våldtäkter vid flera tillfällen mot samma målsägande.

Kan utredningen komma att omfattas av fler målsägande?

– Inte som det ser ut i dag, säger Daniel Suneson.

Däremot kan personer som köpt sex komma att misstänkas för brott.

– Det finns även folk som har köpt sex, givetvis. Det är ingen som är delgiven misstanke ännu och jag vet inte hur många vi kommer att identifiera och eventuellt höra.

Mannen är även misstänkt för misshandel av kvinnan, men han är inte häktad på de misstankarna.

– Det gäller samma målsägande. Det är misshandel av ganska lindrig art, som ska ha skett under mitten av förra året, säger Daniel Suneson.

Kvinnans advokat: ”Hon har stark integritet”

Kammaråklagaren säger att den misstänkte mannen och kvinnan känner varandra men vill inte gå närmare in på deras relation.

Advokat Ulrika Borg företräder den målsägande kvinnan.

– Det har varit många och långa förhör och det är för alla förhörspersoner ganska ansträngande att gå igenom. Jag tycker att hon har klarat det utmärkt och upplever att hon har en stark integritet och styrka i sig själv för att hantera det, säger Ulrika Borg till Aftonbladet.

Mannen nekar till brott, uppger hans advokat för Aftonbladet:

– Utöver det kan vi inte säga något med hänsyn till förundersökningen, säger advokat Rebecka Abeditary.

Försvarsmakten: Processen måste ha sin gång

Fängelsestraffet för grovt koppleri är som lägst två år och som högst åtta år. Straffet för våldtäkt är fängelse i lägst två och högst sex år.

Mannen kommer även att anmälas till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd, har presstjänsten tidigare uppgett.

Åtal ska väckas senast på torsdag, den 28 mars.

– Jag begärde två veckor inledningsvis men som det ser ut i dag kommer det ta längre tid än så, säger kammaråklagare Daniel Suneson.


Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publicerad:

LÄS VIDARE