Skit-VM!

Brenning: Var duellen alla såg fram emot

SEEFELD. Det regnar i Seefeld i dag.

Det är den muntraste rapporten vi har från skid-VM.

Skit-VM.

I ett välpistat träningsspår åker Calle Halfvarsson runt i regnet och försöker sluta fred med sina stavar. En bit bort på de brustna drömmarnas arena glider Frida Karlsson omkring på Ebba Anderssons skidor.

Ebba, som på lördagen för första gången i sin karriär skulle ställas dam mot dam med Therese Johaug i en masstart. Det 21-åriga konditionsfenomenet från Sollefteå som äntligen skulle få testa på att lägga sig i rygg på världens bästa skidåkare och se hur långt det kunde räcka. Halva vägen? Hela vägen?

Duellen alla såg fram emot

Det här var VM-duellen alla svenskar och norrmän här på plats här i Seefeld hade sett fram emot. Till och med Therese Johaug själv, hur märkligt det än må låta. Nu sket sig det också.

Irritation i luftvägarna heter det och därmed ingen start i skiathlon-loppet. Som om vi svenskar inte haft nog med irritation redan.

Brutna stavar, brustna drömmar, fall, Falla, taktikvurpor och luftvägsirritation. Då är vi ändå bara på VM-dag två. Förstår ni hur det kommer kännas VM-dag elva?!

När Norge tagit hem alla guld på damsidan, Therese Johaug fått en whiplashskada av tyngden från sina medaljer, Emil Iversen skrivit ett livstidskontrakt med Stomatol och Johannes Kläbos ego växt sig så stort att han kört alla sträckorna på herrarnas långa stafett. Och vunnit ändå.

Allt detta samtidigt som Calle Halfvarsson tvingats byta till den gamla Gunde Svan-tekniken med en stav för att riskminimera, Viktor Thorn jagats in i skogen av den allt mer aggressivt blodvittrande tv-mobbaren Petter Northug och Charlotte Kalla åkt hem med en hedersam fjärdeplats efter en vinter full av formgåtor.

Foto: ANDREAS BARDELL
Maja Dahlqvist gråter efter målgång i sprintfinalen som ”bara” slutade i en silvermedalj för Sverige.

Vågar vi drömma om en rysk tackling?

Norge har bjudit in till ”kakefest” här i Seefeld i dag för att fira gårdagens dubbelseger. Jag kommer på mig själv med att naivt hoppas att Maiken Caspersen Falla föräter sig och kommer åtta kilo tyngre till söndagens sprintstafett men inser sen att det förmodligen bara skulle innebära att hon får ännu mer fart ner för backarna.

Vågar vi drömma om en rysk tackling i alla fall? En norsk smörebom? Att hela tävlingarna regnar bort?

För vad har vi annars att hoppas på nu när även Ebba Andersson fällts av den svenska Seefeld-förbannelsen? Att Calle Halfvarsson plötsligt blir rappare? Jag skulle inte tro det.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

avPatrik Brenning

ARTIKELN HANDLAR OM