Otåligt LO pressar Löfven inför mötet på Harpsund

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Magdalena Andersson, finansminister.
Foto: LOTTE FERNVALL
Magdalena Andersson, finansminister.

Finansminister Magdalena Andersson har utlovat en ekonomiskt stram höstbudget.

Men inför dagens budgetförhandlingar på Harpsund sätter ett otåligt LO press på regeringen.

– Investeringarna i Sverige måste upp rejält om målet om lägst arbetslöshet i EU ska nås till 2020, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

I dag träffas regeringens statsråd från Socialdemokraterna och Miljöpartiet på statsministerns sommarresidens Harpsund i Sörmland för att hålla överläggninar inför höstens budget.

Inför mötet dras statsminister Stefan Löfven med flera problem. Hans parti har bland annat tappat rejält i opinionen sedan valet i höstas samtidigt som Sverigedemokraterna har ökat kraftigt.

Men samtidigt har den svenska ekonomin tagit fart och efter decemberöverenskommelsen kommer höstens budget av allt att döma att gå igenom riksdagen efter att regeringen förhandlat med Vänsterpartiet.

Otåligt LO pressar regeringen

Inför mötet har finansminister Magdalena Andersson (S) sagt att det blir en stram budget. Men LO är av en annan åsikt och har tidigare sagt att Sverige bör låna pengar till investeringar. Inför dagens möte kräver man att regeringen nu gör en "kickstart" för att pressa tillbaka arbetslösheten och påbörja arbetet med att nå det uttalade målet om lägst arbetslöshet i EU till år 2020.

– Sverige är på rätt väg, den vårbudget som regeringen lade i våras visade just det. Men mer behövs. Fortfarande har arbetslösheten låsts fast på alldeles för höga nivåer. Nästan 400 000 människor är arbetslösa, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Facket, som spelade en viktig roll för S inför valet förra året, vill bland annat att utbildningsplatserna i Sverige utökas kraftigt, något som Stefan Löfven signalerade i sitt sommartal nyligen.

– Det behövs fler platser i vuxenutbildningen och på yrkeshögskolan där vi vet att det är kö att komma in. Det behövs fler platser på universitet och högskolor. Det är då som vi får matchningen att fungera på svensk arbetsmarknad, säger Tobias Baudin.

LO kräver dessutom att regeringen höjer statsbidragen till kommunerna rejält. Pengarna skulle gå till att anställa fler, framför allt inom äldreomsorgen och hemtjänsten.

– 140 000 människor går ned i arbetstid eller slutar jobba därför att äldreomsorgen inte håller nog hög kvalitet. Det borde regeringen prioritera, men pengarna skulle även gå till att anställa fler i, säger Baudin.

"Det är dags att börja nu"

Slutligen vill man också se rejäla investeringar på både underhåll och nybyggnation när det gäller det svenska motor- och järnvägsnätet.

Men Magdalena Andersson har sagt att blir en stram budget?

– Regeringen med statsministern i spetsen har varit väldigt tydliga. Senast 2020 ska Sverige ha EU:s lägsta arbetslöshet. Det är ett mål som måste nås, då är det dags att börja nu.

Tidigare i veckan förslog LO att regeringen ska göra upp med Moderaterna om migrationspolitiken. Utspelet kommer samtidigt som SD är historiskt stora i opinionen.

– När det inte förs en ordentlig debatt om hur vi ska få ned arbetslösheten, en ordentlig konflikt mellan höger och vänster om vem har den bästa politiken för att nå EU:s lägsta arbetslöshet 2020, då skapas utrymme för andra frågor, som migration och tiggeri. Det behövs en riktigt offensiv höstbudget kring hur vi ska få fler jobb och få ned arbetslösheten. Då skulle den politiska debatten handla om det, säger Tobias Baudin.

Publicerad: