– Blatter dansar inte inne på kontoret

avMichael Wagner

Fifa tog självt initiativet till polisutredning av valen av VM 2018 och 2022

1 av 9 | Foto: AP
Jack Warner visar upp en kopia av en check under ett tal på Trinidad och Tobago. Warner gjorde ett framträdande i tv där han meddelade att han tänker avslöja allt.

Tillslagen mot ledamöter från Fifa var väntade, uppger fotbollsorganisationen.

Detta efter att man själva anmälde oegentligheter vid valen av VM 2018 och 2022 till schweizisk åklagare i höstas.

– Det här är inget trevligt, det är inte bra pr för Fifa, men det behövs städas upp, säger kommunikationschef Walter De Gregorio.

Tipsa | Aftonbladet

18 november i höstas lämnade ansvariga inom Fifa över material som organisationen själva genomfört till schweizisk åklagare.

Utredningen visade på misstankar om oegentligheter i samband med valen av Ryssland och Qatar som värdar för VM 2018 och 2022.

Två utredningar

Razzian och tillslagen mot ledamöter inom Fifa tidigt på onsdagsmorgonen är del av två olika utredningar som genomförs, en i huvudsak av schweiziska myndigheter och en annan av amerikanska genom FBI.

– Jag vill poängtera att det var vi inom Fifa som initierade den här utredningen och därför välkomnar Fifa att processen fortskrider, även om tidpunkten just nu inte är optimal, säger Fifas kommunikationschef Walter De Gregorio på en presskonferens i Zürich vid lunchtid under onsdagen.

– Det här är bra för Fifa, det är positivt för oss.

Kongress som planerat

– Fifa får ta smällen av de här omständigheterna. Fifas ordförande (Sepp Blatter) är inte misstänkt i utredningen och kongressen med val av Fifas ordförande för de kommande fyra åren kommer ske som planerat på fredag, säger De Gregorio.

Efter att De Gregorio först svarat att Sepp Blatter varit mycket lugn i sin första reaktion efter polisrazzian under de tidiga morgontimmarna, förtydligade sig Fifas kommunikationschef:

– Det är inte så att Fifa-ordföranden dansar av glädje inne på kontoret...

– Han är inte lycklig över händelserna, men han samarbetar med alla och han är medveten om att det som händer nu är en konsekvens av vad Fifa själva anmälde till schweizisk åklagar 18 november, säger De Gregorio.

Kommunikationschefen hänvisar till att det är tidigt att uttala sig om vad som kan hända framöver.

– Det finns nästan inget vi kan säga om den pågående processen.

Och konstaterar:

– Det är än en gång Fifa som blir lidande för omständigheterna.

14 personer anklagade

Totalt 14 personer är anklagade – varav 7 greps i Zürich – misstänkta främst för utpressning, bedrägeri och penningtvätt.

Nio högt upsatta Fifa-delegater:

Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin och Nicolas Leoz.

Fyra personer som jobbar på chefsnivå inom marknadsföring inom Fifa: Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis och Mariano Jinkis.

José Margulies som en mellanhand som misstänks ha underlättat olagliga betalningar.

De gripna är: Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel och Jose Maria Marin.

Källa: New York Times och AP.

FIFA-skandalen – detta har hänt

27/5 06.00

Sju Fifa-delegater grips av schweizisk polis på begäran av amerikanska myndigheter och FBI. Flera civila poliser ­kommer till lyxhotellet Baur au Lac och ber om rumsnycklarna till de berördas rum. Gripandet av de yrvakna männen, som misstänks för ­pengatvätt och bedrägeri, ska gå lugnt till och flera av de gripna ska tillåtas att ta med sitt ­bagage, med Fifa-loggor, ut ur byggnaden.

27/5 07.49

Det första namnet, Eduardo Li, läcker ut i media efter att han setts smyga ut via en bakdörr. Annars gör personalen på lyxhotellet så gott de kan med att dölja de gripnas identitet – genom att skydda de från kamerorna med stora vita lakan.

27/5 08.26

Det spekuleras i vilka ­Fifa-personer som gripits, och många undrar var Sepp Blatter ­håller hus. Talesman Walter de ­Gregorio går ut och meddelar att Blatter absolut inte är bland de gripna.

27/5 09.00

New York Times rapporterar att 14 personer misstänks – och tidningen namnger alla.

27/5 11.20

Fifa håller presskonferens, och det är Fifas talesman Walter de Gregorio som skickas upp i den heta stolen, där han hävdar att Fifa själv tagit initiativet till utredningen.

”Timingen är inte optimal. Men ordförande­valet kommer att hållas. Detta har inget med kongressen att göra”, slår talesmannen fast.

27/5 11.30

Schweiziska åklagare bekräftar att man har startat en förunder­sökning gällande urvals­processen i fotbolls-VM 2018 i Ryssland och 2022 i Qatar. Man gör ett tillslag mot Fifas högkvarter i Zürich där dokument omhändertas.

27/5 11.35

”VM i Ryssland och Qatar kommer att spelas” // Walter De Gregorio, talesman för Fifa

27/5 16.15

AP bekräftar att fyra Fifa-delegater tidigare har erkänt sig skyldiga: Chuck Blazer, José Hawilla och bröderna Daryan och Daryll Warner. Flera av dem uppges riskera 20 års fängelse.

27/5 16.30

Amerikanska myndigheter och FBI håller press­konferens i New York. Justitie­ministern Loretta Lynch berättar att 14 personer är åtalade i svindleri-härvan som pågått i ”mer än två decennier”. Lynch vill att de ännu inte gripna ska överlämnas till USA för rättegång.

27/5 20.07

Sepp Blatter kommer till slut ut ur skuggan och publicerar ett uttalande på Fifas officiella hemsida.

”Vi ska göra allt för att vinna tillbaka ert förtroende”.

27/5 20.51

Ryssland anklagar USA för att agera olagligt under den FBI-ledda utredningen i Zürich. 2018 års VM-arrangör är inte imponerad av USA:s metoder. ”Utan att gå in på detaljer i anklagelserna... detta är helt klart ett annat fall av olaglig utomterritoriell användning av amerikansk lag. Vi hoppas att detta inte kommer att på något sätt användas för att kasta en skugga över den internationella fotbollens organisation som helhet och dess beslut”, skrivs i ett uttalande.

27/5 21.39

”Värsta dagen i Fifas historia.” Real Madrid-legendaren och avhoppande Fifa-ordförandekandidaten Luis Figo säger att han kommer att minnas dagen som en av de värsta i Fifas historia. ”Jag håller fast vid vad jag sa förra veckan: vad som händer på fredag i Zürich är inte ett val”, skriver han på Facebook.

27/5 22.56

Förre vice Fifa-ordföranden Jack Warner är ett av de 14 namnen – och nu överlämnar han sig själv till polisen i Trinidad och Tobago. Enligt nyhetsbyrån sattes borgen till motsvarande 21 miljoner kronor och AP rapporterar att han släppts.

27/5 23.03

FBI lämnar Concacafs huvud­kvarter i Miami. De ska ha kommit till byggnaden tidigt under onsdagsmorgonen och sågs bära ut lådor under eftermiddagen. Tidigare under dagen hade Concacafs president Jeffrey Webbs namn framkommit som en av de misstänka. ”Han ska ensam ha tagit över 85 miljoner i mutor över en 19-års­period och gjort sig själv en förmögenhet”, sa ­justitieministern Lynch.

27/5 23.30

Gary Lineker kommer med en Sepp-dänga i the Mirror:

”Hur kan den här mannen sitta kvar när hans organisation har visat sig vara så ­berövad av anständighet? Jag tycker att det är ­beklämmande att det vackra spelet, världens spel – kan förorenas på det här sättet och lämnas i detta tillstånd.”

28/5 01.30

De engelska tidningarna har lämnats till tryckerierna. Förstasidorna pryds av attack efter attack på Sepp Blatter och Fifa-skandalen.

28/5 07.00

Under natten och tidig morgon höjs fler röster för att Fifa-ordföranden Blatter inte ska ställa upp till omval för en femte mandatperiod. Visa, en av Fifas storsponsorer, hotar att avsluta samarbetet.

28/5 09.00

Fifa meddelar att Sepp Blatter inte kommer medverka på dagens presskonferens.

28/5 10.00

Uefa-ordföranden Michel Platini uppmanar Fifa-ordföranden Sepp Blatter att avgå. Blatter säger nej.

28/5 11.20

Rysslands president Vladimir Putin riktar skarp kritik mot USA. Han menar att gripandena är ett försök att blanda sig i rättsprocesser USA inte har något med att göra. Putin säger vidare att tidpunkten för aktionen valts för att förhindra att Sepp Blatter, som har Rysslands stöd, väljs till en ny period som ordförande för Fifa.

28/5 12.00

Sepp Blatter kallar de sex ordförandena i kontinentalförbunden till ett krismöte.

28/5 14.48

Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, meddelar att man inte tänker bojkotta Fifa-kongressen. Men ordföranden Michel Platini är stenhård i sin kritik mot Fifa och hotar att lämna om saker inte förändras.

Afrikanska fotbollsförbundet meddelar att man motsätter sig att ordförandevalet flyttas.

28/5 17.00

Fifas kongress invigs.

28/5 17.15

Fifa-ordföranden Sepp Blatter uttalar sig för första gången sedan skandalen briserade. Han säger bland annat att det som har hänt saknar motstycke i Fifas historia.

28/5 23.54

Jack Warner rapporteras ha spenderat natten i fängelse, men har nu släppts fri mot borgen. Men han lämnar i ambulans efter att ha drabbats av kraftiga ­utmattnings-

syndrom.

29/5 09.30

Fifas möte inleds, ordförandevalet är punkt 17 på dagordningen. Kommer Sepp Blatter, 79, väljas om till en femte presidentperiod? Prins Ali bin al-Hussein från­ Jordanien är den enda motkandidaten som återstår.

29/5 11:12

Fifa meddelar att man har gjort ekonomisk succé de senaste åren. Sedan 2011 har man plussat 338 miljoner dollar, totalt har man nu 1,5 miljarder dollar på banken. 

29/5 09:44

Fifa-ordföranden Sepp Blatter hälsar välkomna på kongressen. Och uppger att m,amn ska ta tag i problemen som finns inom Fifa.

29/5 09.57

Drama i kongressalen när palestinsk kvinna avbryter Blatter för att protestera mot Israel. "Security" ropar Sepp Blatter.

29/5 10.25

Sepp Blatter: ”En lång skugga har kastats över Fifa, låt oss försöka ta bort den”.

29/5 10.37

Blatter meddelar att Fifa inte kan styra alla fotbollsrelaterade individer. "Jag måste får er att förstå att ingen enstaka juridisk instans kan kontrollera över en miljard fotbollsspelare".

29/5 13.11

Fifa-kongressen utryms efter ett bombhot. Faran blåses emellertid snabbt över och mötet återupptas.

29/5 ca 17.00

Valet ska vara färdigt. Då vet vi om Sepp Blatter får fortsätta som ordförande för Fifa.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa