Persson: ”Ett lysande tal”

Av: Anders Munck, Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Håkan Juholt lockade skratt och rev ner applåder.

Efteråt hyllade partikollegorna både honom och hans tal.

– Det var ett lysande tal. Samtidigt som det var klassiskt var det kombinerat med en modern analys av orättvisor, säger tidigare statsministern Göran Persson till Aftonbladet.

Juholts första tal som partiledar kom att handla om allt från utförsäljningar av statliga bolag till barnfattigdom. Partikollegorna var mycket belåtna efteråt.

– Det var kraftfullt och klassiskt. Ett idéburet tal. Socialdemokratin har nu satt dagordningen för den politiska debatten i Sverige. Det var väldigt befriande tycker jag, säger Göran Persson.

Innehöll talet något du inte förväntade dig?

– Jag vill inte recensera det på så sätt. Men det var bra att han lyfte upp frågorna om exempelvis pensionssystemet. Det är ett utmärkt system, men det ger lite dåliga pensioner.

– Det var även bra att han tog upp enorma vinsterna som tas ut efter avknoppningarna i offentlig sektor.

Förre ministern och partiets ekonomiske talesperson Thomas Östros var också positiv:

– Det var ett fantastiskt bra tal, lysande. Det var klassiskt socialdemokratiskt. Juholt blir en lysande partiledare, bästa tänkbara, säger Östros.

Även förre Jämställdhetsministern Jens Orback ger tummen upp till Juholt.

– Det stod en blivande statsminister i talarstolen. Han vände sig till medborgarna i Sverige. Han sade ”hela svenska folket”. Jag har många vänner som är potentiella socialdemokrater, men som räds en slutenhet. Där visar Juholt på en stor öppenhet.

Var det något du saknade i talet?

– Lite mer av internationella frågor. Det största hotet för en ideologi är att nationaliseras. Vi måste internationalisera socialdemokratin, säger Orback.

Publicerad: