Svidande förlust för Djurgården

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

2–8 mot HV 71 i dag

En skarpskytt är på väg tillbaka.

Stefan Pettersson sköt bort sina gamla Djurgårdspolare och HV71 uppåt i tabellen efter seger med 8–2 i Globen i elitserieishockeyn.

– Det här ger självförtroende, sade en nöjd Pettersson.

Nytt baklängesmål. Andreas Karlsson gör 7–2 bakom Teemu Lassila.
Foto: Scanpix.
Nytt baklängesmål. Andreas Karlsson gör 7–2 bakom Teemu Lassila.

Den Stockholmsfödde 28-åringen gjorde två mål i Globen och såg till att dra i gång det HV-ryck som avgjorde matchen. Petterssons mål tog HV från 2–2 till 4–2 i den andra delen av mittperioden.

– Det första var en riktig pärla, och på det andra var det bara att sätta dit klubban. Det var två perfekta passningar från Andreas (Karlsson), sade Pettersson.

Han gjorde en säsong i Djurgården (2003-04), dit han kom från Linköping, och blev bäste poängplockare i grundserien men bänkades i slutspelet. Så det var aldrig aktuellt att stanna kvar i Dif.

– Jag kom på kant med någon i tränarstaben. Men det var inte någon bortkastad säsong – jag fick ju debutera i landslaget det året, sade han.

Tung start

Istället flyttade Pettersson vidare till HV71. Men precis som för laget blev förra säsongen motig och Pettersson gjorde bara åtta mål på 49 matcher.

– Jag hade problem både på isen och vid sidan, sade Pettersson som inte ville gå in närmare på det.

Låt oss bara konstatera att de problemen verkar vara borta. Redan efter sex matcher är han uppe i fyra mål, halva fjolårsnoteringen. Och hans HV är tvåa i tabellen med fem segrar på sex matcher.

– Jag gjorde i och för sig en riktig skitmatch i förra omgången (Timrå borta). Men när ens roll är att göra poäng så är det förstås jätteviktigt för självförtroendet när det kommer, sade han.

Karlsson glänste

Förutom sina två mål noterade Pettersson en assist. Även backen Lars Jonsson gjorde två mål. Petterssons kedjekompis Andreas Karlsson var bäst poängmässigt i HV med ett mål och tre assist. Den förre Leksandscentern var strålande.

– Han var fantastiskt bra och ägde isen, sade HV-tränaren Pär Mårts.

Han fick höja rösten i första periodpausen sedan HV underpresterat. 1–1-resultatet var smickrande för ett HV där bara Erik Ersberg, elitseriedebutanten i målet, var bra.

Men HV kom i gång i andra och Stefan Petterssons mål blev början till slutet för hemmalaget som föll i hop i den sista perioden och lät HV göra fyra mål under matchens sista 11.22.

– Vi tappade spelet totalt. Under andra halvan spelade vi juniorhockey och tappade grunderna helt och hållet, suckade Djurgårdstränaren Hans Särkijärvi.

Djurgården har bara en seger på de sex första matcherna och får räkna med en säsong i de nedre regionerna. De har HV och Stefan Pettersson lämnat bakom sig.

Göran Sundberg/TT

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN