Polisen utreder en rad brott kopplat till vargjakten i Kolsva

avJoakim Magnå

Konflikten mellan aktivister och jägare har pågått i tre veckor.

Nu utreder polisen ett femtontal brott som är kopplade till den pågående licensjakten på varg i Kolsva.

Det gäller fler fall av misshandel, ofredande, skadegörelse och olaga hot samt en trafikolycka.

Sedan årsskiftet har djurrättsaktivister och jägare bråkat i samband med licensjakten av varg i Västmanland.

Polisen har inlett förundersökning på fem fall av misshandel, två fall av skadegörelse, två olaga hot, tre ofredande och en trafikolycka, skriver polisen på sin hemsida. Utredningarna är en följd av det femtontal anmälningar som kommit in till polisen sedan den 1 januari.

Brottsplatserna är i områdena Rölö, Kolsva och Lisjö Säteri i Surahammar. Polisen har varit på plats flera gånger för att hantera störningar mellan grupperna.

Gärningsmännen har i många fall varit maskerade, uppger polisen. I ett par ärenden finns skäligen misstänkta personer. I några utredningar finns bevis i form av filmer som visar delar av händelseförloppen.

Enligt Länsstyrelsens beslut får sex vargar skjutas i Kölstareviret mellan den 2 januari och den 15 februari.

Brottar ner 17-åring

Konflikten mellan aktivister och jägare uppmärksammades av Aftonbladet i helgen.

På en film som Aftonbladet tagit del av syns hur en jägare brottar ner en 17-årig flicka och tar stryptag på henne i samband med att hon var inne på privat mark.

Aktivisterna uppträder maskerade och har enligt de själva som mål att rädda vargarna.

”Det är jävligt klantigt”

En anonym jägare har tidigare berättat om den hätska stämningen.

– Det är jävligt klantigt att gå på dem (aktivisterna, red. anm.) på det sättet, men det rinner ju över, de blir ju förbannade. Man förstår det på ett sätt, sa personen när Aftonbladet var på plats i helgen.

Svenska Jägareförbundet förklarar på sin blogg varför jägarna inte vill prata med media. Man hänvisar till hur det blev vid licensjakten 2010.

”Enskilda jägare som ställde upp för media fick ta emot mängder med dödshot och riksmedia blåste upp en bild av jakten som fullständigt saknade proportioner”, skriver förbundet på sin blogg.

Förbundet ger en annan bild

Bloggen fortsätter:

”Att de medier som faktiskt deltog på plats förmedlade en nyanserad bild av jakten försvann i den allmänna hetsen mot vargjägarna. Efter det har i princip alla media portats från vargjakter. Tyvärr bidrog även enskilda jägare till en negativ bild av jakten och jägare genom sina privata osmakliga bilder på sociala medier.”

Enligt Jägareförbundet är det nu en delvis felaktig bild som sprids om konflikten kring Kölstareviret.

”Flickan som en av jägarna försöker hindra från att filma verkar hjälplös i sabotörernas film. Men den är redigerad så att man inte kan höra att hon säger ’filma’ till sin manliga kompis samtidigt som hon kastar sig till marken. En jägare säger strax efter med lugn stämma, ’lägg av inget våld. Vi polisanmäler det här. Det är det enda vi kan göra’.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott